IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция подготвя пенсионна реформа

Крайнолявото правителство на Ципрас обмисля да спре политиката за намаление на пенсиите, с която се държи под контрол дефицитът във фондовете

13:30 | 24.02.15 г.
<p>
	Гръцки пенсионери чакат на спирка в Атина. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гръцки пенсионери чакат на спирка в Атина. Снимка: Ройтерс

Гръцкото правителство поставя основите за реформиране на социалноосигурителната система в рамките на тази година, заяви във вторник зам.-социалният министър Димитрис Стратулис, цитиран от WBP online.

Ръководеното от крайнолявата партия Сириза правителство е започнало работа за реформиране на социалната система в рамките на годината, стана ясно от интервю на Стратулис за гръцкия ежедневник "Катимерини".

Правителството на Алексис Ципрас иска да създаде три свързани фонда за социална сигурност: един за всички работещи на заплата, един за самонаетите работници и един за фермерите.

Подготвителната дейност се фокусира върху възстановяването на тройните вноски: от работодатели, работещи и от държавата. Правителството цели постепенно да възстанови резервите на пенсионните фондове, които пострадаха от сериозни орязвания по времето на преструктурирането на дълга през 2012 г.

Стратулис заяви, че „сред първите приоритети на правителството е поставянето на масата на малък, а после и на детайлен план за социалната сигурност, така че да изпълним предизборните си обещания и да прекратим всички мерки, насочени към допълнително намаление на пенсиите“.

Според министъра скоро ще има законово действие, което ще отмени т.нар. клаузи за нулев дефицит, за да се прекрати намаляването на пенсиите, с което се покриват дефицитите във фондовете.

Темата за дълговете на Гърция може да следите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още