IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция призна за проблеми с ликвидността

Правителството призовава големи държавни предприятия да му заемат средства, предава Ройтерс

15:17 | 19.03.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гърция призна за проблеми с ликвидността

Гърция е изправена пред проблем с ликвидността и се нуждае от сътрудничеството на европейските кредитори, за да продължи да плаща заплати и пенсии и да погасява задълженията си, заяви пред гръцка телевизия вицепремиерът Янис Драгасакис, цитиран от Ройтерс.

"Не сме получили никакви траншове (по кредитното споразумение) от август 2014 г., а изпълняваме всичките си задължения", посочи Драгасакис късно снощи пред гръцката телевизия Алфа. "Има граници", добави той.

"Разбира се, ние имаме проблем с ликвидността по причината, която споменах. Имаме задължения, които за да изпълним, се нуждаем от добро сътрудничество с европейските институции", заяви още вицепремиерът. 

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц предупреди, че финансовата ситуация в Гърция е "опасна" и че страната се нуждае от два до три милиарда евро в краткосрочен план, за да избегне банкрут.

"Времето е малко", каза Шулц пред германското радио Deutschlandfunk. "Така че би било добре Гърция да изпълни задълженията, които прие - и тогава парите ще дойдат", посочи още той. 

Закъсалото за пари ляво правителство на Гърция призовава големи държавни предприятия да му заемат средства посредством краткосрочни репо сделки, съобщава Ройтерс, цитирана от БТА. Цитирайки неназовани източници, агенцията пише, че  управляващите са призовали големите компании като атинската водоснабдителна компания /ЕВДАП/ и електрическата компания /ДЕИ/ да поемат репо сделки, при които държавните фирми заемат пари  на гръцката агенция за управление на дълга чрез споразумение за обратно изкупуване в кратък срок.

Вестник „Катимерини" споменава още и телекомуникационната компания ОТЕ като една от тези, от които Атина може да търси средства, макар че гръцката държава притежава само 10 на сто от акциите на компанията. Компанията е 40-процента собственост и се управлява от германския телеком Deutsche Telekom. Засега компаниите не са коментирали темата. 

Междувременно стана ясно, че вчера от депозити в гръцките банки са били изтеглени 300 млн. евро - най-голямата сума за ден откакто през февруари бе постигнато споразумение с еврозоната, предаде Ройтерс, позовавайки се на двама високопоставени гръцки банкери.

Гръцките банки са изправени пред отлив на депозити от декември, когато се засили политическото напрежение, пораждайки опасения от нова финансова криза и заплаха за излизане на Гърция от еврозоната.

"Несигурността около липсата на напредък в преговорите и негативният новинарски поток се отразиха на възприятията", каза пред Ройтерс гръцки банкер. "Сумата не е голяма, но притесненията са дали това не е началото на тенденция, която може да се влоши".

Друг банкер сподели пред агенцията, че "при сегашния климат и безпокойствата за възможен "Grexident" (излизане на Гърция от еврозоната при лошо стечение на обстоятелствата, от англ. "Greek exit by accident") вложителите едва ли ще върнат в скоро време парите в банковата система".

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:01 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Grosss
преди 9 години
Ами тя и без това е разкостена,колко още да кляка? С тази политика агонията ще продължи десетилетия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Борисов
преди 9 години
Или СИРИЗА ще кляка....или Гърция ще потъва.Залагам че ще излязат от Еврозоната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
Батя
преди 9 години
На ви СИРИЗА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
Jorkata
преди 9 години
На това му се вика "финансов канибализъм".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още