IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия все още не обмисля да оказва финансова подкрепа за Гърция

Москва обаче може да облекчи рестрикциите върху вноса на гръцки хранителни продукти

20:32 | 03.04.15 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Русия все още не обмисля да оказва финансова подкрепа за Гърция

Русия не обмисля да оказва финансова подкрепа за Гърция преди планираната визита на премиера Алексис Ципрас в Москва следващата седмица. Това заявяват пред Bloomberg трима руски народни представители, запознати с дискусиите.

Въпреки това Русия е готова да обсъди облекчаване на рестрикциите върху вноса на гръцки хранителни продукти, каквито бяха наложени в отговор на санкциите на Европейския съюз (ЕС), коментират две от трите лица, пожелали анонимност заради поверителността на информацията.

Русия изгражда връзки с европейски държави, които могат да й помогнат да избегне санкциите. От своя страна 28-членният блок ще трябва единодушно да одобри удължаването на действието на мерките, насочени срещу финансовия и енергийния сектор на страната. Срокът им изтича през юли. Президентът Владимир Путин ще обсъди санкциите следващата седмица в Москва, издават от Кремъл.

„Връзките между Русия и ЕС ще бъдат дискутирани в светлината на политиката на санкции, предприета от ЕС, както и по-скоро хладното поведение към тази политика на санкции от страна на Атина“, заявява пред репортери говорителят на Путин Дмитрий Песков.

Путин и Ципрас ще говорят за икономическата ситуация в Гърция, уверява Песков. Атина все още не е поискала от Москва финансова помощ, пояснява той. Но пък ще помисли върху евентуална молба от страна на Атина, ако съдим по думите на финансовия министър Антон Силуанов.

Гърция се противопоставя на европейските санкции срещу Русия. На 31 март Ципрас отново обяви този подход като „безчувствен“ и призова за преговори с цел намиране на изход от ситуацията.

Енергийният министър на Гърция Панагиотис Лафазанис се надява Русия да вдигне забраната за внос на гръцки селскостопански продукти.

Русия умува върху начини, по които да направи това без да изключва Гърция от по-широката забрана, която важи за целия ЕС, твърди руски народен представител. Сред опциите е възможността гръцките компании да изнасят храна за Русия, ако сформират джойнт венчъри с руските си партньори.

Друга възможност е Гърция да пакетира хранителни продукти в Русия, като използва свои суровини и съставки,  които впоследствие да се продават като стоки с етикет „произведено в Русия“.

Алексис Ципрас и Владимир Путин ще се срещнат в Москва на 8 април. Това ще бъде първата визита на гръцкия премиер след победата на неговата СИРИЗА на парламентарните избори през януари, пише Ройтерс. Последното посещение на Ципрас бе през май 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 1
Сините камъни
преди 9 години
Европа не се противопоставя на Русия по собствено желание.Противопоставянето е от НАТО!И колкото по-скоро Европа се отърве от американците и работи заедно с Русия, толкова по-добре.Но докато съществува ЕЦБ дъщерна на ФЕД, нещата са сложни.Затова чакаме РЦБ да мине под контрола на Руската държава, за да може Европа да последва примера и, като скъса пъпната връв с частния ФЕД, да поеме по пътя на солидарното съществуване на народите в ЕС!Дали ще стане?Трябва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 9 години
Този път си прав!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 3
rover
преди 9 години
А относно интереса на Гърция, тя може да печели от руснаците, но като я отрежат от ЕС, накрая ще е още по на минус. Не знам как някои си представят при ясно очертаващото се блоково военно противопоставяне, Гърция да си разиграва конете и да суче от две майки. В този случай тя пряко ще се конфронтира и с ЕС, и със САЩ. А косвено кой знае още с кого - с Китай, арабите и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 3
rover
преди 9 години
Ти май още не си разбрал, че Гърция няма нужда от партньори за бизнес, а от осиновител, който периодично да и дава големи суми за безотчетно харчене. Русия не може да си позволи това за собствените си граждани. Дори и като имаме предвид геополитиката, не може Русия да замени ЕС. Просто няма финансова възможност. Самата Русия се нуждае от кредитиране.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 6
ivan.kostov.39
преди 9 години
Сега гръцките фирми, ще се наместят на руския пазар и после могат да купуват стоки от други страни и да ги продават в Русия, като свои, естествено с надценка. Бих желал в България да има такова правителство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 4
ivan.kostov.39
преди 9 години
Тук май не се разбира, че става въпрос за двустранен интерес. И двете страни имат нужда от пазари и стокообмен, което носи приходи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 9 години
А болен здрав носи, как ви се струва?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 4
MZ/X
преди 9 години
Русия дори да иска няма възможност да спаси Гърция, защото всичките и валутни резерви са по малко от нуждите на Гърция. Единственото нещо което може да направи Русия е да осигури малка временна ликвидна подкрепа за Атина, която да и помогне при преговорите с ЕС. В този момент обаче всеки долар или евро валутни резерви са много важни и за руската икономика и едва ли ще са много щедри с Атина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 2
rover
преди 9 години
Никой не отрича, че я търсят за помощ. Друг е въпросът. Дали тя има желание, а и възможност да окаже такава. Защото гърците търсят някой да ги издържа непрекъснато. Нещо като социални помощи за ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 4
индианеца
преди 9 години
" Въпреки това Русия е готова да обсъди облекчаване на рестрикциите върху вноса на гръцки"Разрешават им да изнасят портокали, зехтин и всякакъв зарзават. Ако се примолят още малко, ще се издаде и един указ - московските чиновници да почиват на о.Крит.Фундаментална помощ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още