IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Владимир Путин се опитва да остане силен

Руският президент е в капан заради собствената си антизападна реторика, пише Economist

09:07 | 19.04.15 г. 22
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Reuters</em></p>

Снимка: архив Reuters

Анексирането на Крим от Русия спря тази тенденция. Алексей Навални, лидер на протестите от 2011-12 г., който сравни Обединена Русия на Путин с партия на мошеници и крадци, казва, че президентът е „похитил“ политическата програма като е заменил изграждането на съвременна държава с имперски национализъм. Анексирането на Крим спечели провинциална Русия и направи управлението му легитимно дори в очите на много от тези, които две години по-рано протестираха срещу него. Според Дмитриев незадоволените надежди за лична реализация са заличени от символичните победи на държавата.

Войната в източна Украйна и икономическата криза превърнаха еуфорията покрай Крим в параноичен и отбранителен патриотизъм срещу Запада, вдигайки рейтинга на Путин до почти 90%. Кремъл реално не може да си позволи военен сблъсък със Запада, но представя всички негови признаци за слабост като свои победи. За да демонстрира силата си, Путин размахва ядрените си оръжия и демонстрира силата си по границите си с НАТО. Според Дмитрий Тренин от московския мозъчен тръст Карнеги Путин иска ядрените му заплахи да бъдат взети на сериозно и добавя, че рискът от ядрена война е по-висок отколкото в който и да е момент след Кубинската криза от 1962 г. Непосредствената цел от това сплашване обаче е да накара Запада да свали санкциите, което в Русия ще бъде представено като огромна победа.

На този фон решение на украинската криза и намаляване на напрежението със Запада ще измести фокуса обратно върху икономическите и социални проблеми. Това ще свали рейтинга на Путин както по време на войната с Грузия през 2008 г. Продължаване на войната в Украйна и противоборството със Запада ще запазят рейтинга му висок по-дълго време. Това може да е от полза на Путин, но Русия може да се окаже в изолация и икономическа стагнация.

Бюджетните съкращения на Русия са добър ориентир за приоритетите на Путин. Издръжката на Кремъл и разходите за армията и сигурността представляват 40% от целия бюджет, докато разходите за здравеопазване и инфраструктура са спаднали до половината от тези за отбрана. Сред останалите победители в бюджета са държавните медии, които разпространяват омраза и агресия.

Обектът на тази агресия може да варира: преди две години целта й бяха мигрантите и корумпираните висши служители. В момента тази цел е изместена към Запада, „националните предатели“ и „петата колона“, която включва Борис Немцов, лидер на либералната опозиция, който бе убит в Москва през февруари. По този начин агресията на Кремъл се е превърнала в наркотик, който може да доведе до свръхдоза и да изкара нещата извън контрол. И наистина, настроенията един ден могат отново да изместят фокуса си от външните врагове обратно към Путин. Възможно е една от причините за това да бъде създаденият от пропагандата на Кремъл образ на САЩ, който толкова много прилича на реалността в Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 2 rate down comment 10
redcretin
преди 9 години
Редовните рушки вицове :)Заупокойни - тоя път. Всеки е врагът - щото са импотентни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 4
STRAHO
преди 9 години
http://vezdexodik.ru/blog/43778240030/YArosh:%22voyna-na-Donbasse-yavlyaetsya-svyaschennoy-dlya-vsego-iu?utm_campaign=transit&utm_source=main&utm_medium=page_0&domain=mirtesen.ru&paid=1&pad=1&tmd=1"АвдимЯрош:"война на Донбассе является священной для всего иудейского народа"""Это священная очистительная война, после завершения кампании которой мы будем строить совершенно новое государство" пишет на своем фейсбуке недавно выздоровевший Авдим, намекая на зарождающийся Новый Израиль.Ранее уже принято было решение легализовать "Правый сектор" и переименовать его в отдельные штурмовые бригады Сиона. "СС Гитлера покажутся вам детьми, когда мои еврейские молодчики станут частью легальной власти в Украине" шутит Авдим в своем ФБ.На Песах Авдим поздравил всех Наших братьев с праздником и пообещал, что до конца года решит вопрос с непокорными гоями на востоке Нового Израиля. "Легализация "правого сектора" и должность советника командующего ВСУ будут этому всячески способствовать"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
http://***.blitz.bg/news/article/331492
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 16 rate down comment 4
Стефчо
преди 9 години
Стоянчо, ти остави певачката ами кажи на кое място се е класирал президента на най-великата нация ?а/ на първо мястоб/ на пето мястов/ на единадесето място
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 12
Nikola666
преди 9 години
Несменяемия и силен и винаги ще остане силен. Това се постига само с редовни тренировки. Всяка сутрин за разминка чупи с палката си две тухли четворки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 13
Стоян Петров
преди 9 години
Stefan--L съжалявам но с *** не споря. Ще ме свалят на тяхното ниво и ще ме бият с рутина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 30 rate down comment 18
dakl
преди 9 години
Образец как проблемите се прехвърлят от болната върху здравата глава. Само слепите и глухите не виждат и не чуват кой и срещу кого води информационна война. Вече е малко да се каже , че контролираните от Вашингтон медии превърнаха руският държавен глава в нещо повече от изчадие на Ада. И какво от това. Истината като пролетен ручей намира своя път. Зад океана на практика нямат полезен ход. Страх ги е сами да започнат война, която са обречени да загубят, а васалите им се ослушват и се правят на разсеяни. Не могат да признаят и поражението. Остава единствен вариант да намерят "виновника" в своите редове. И тогава ще гледаме цирк и жалките гърчове на " верните" им съюзници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 29 rate down comment 23
динамо
преди 9 години
Съгласен напълно! Няма антизападна реторика на Путин.Има истини казани от него.Даже и да има някаква намеса на Русия в Украина където живеят 20 мил.руснаци има логика.Защото управниците в Киев са толкова далече от истинската демокрация,чи няма да стигне цял ден да изброиме свинщините им ,които нямат нищо с това понятие. Виж в присъствието там на американците няма никакава логика.Интересно,ако руски военни съветници се появят в Клифорния или в Канада как ли биха реагирали американските "демократи,миротворци". Защото светът помни дабре кубинската криза и не само.Да не говорим за Афганистан,Ирак,Либия и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 23 rate down comment 17
Stefan--L
преди 9 години
А бе вие пазачите на СОТА в Бургас ако не са руснците да ви плащат съвсем ще я закъсате ! Слушай е грудовски *** нали съм ти казал да се пишеш че си от Бургас ! Всички грамотни и въспитани хора на Бургас и черноморието обичат и уважат руският народ ! За нас те са европа те ни носят доходи преживяваме и се разрастваме благодарение на парите на Руските туристи ! Досега не сме виждали американски туристи у нас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 25 rate down comment 17
Stefan--L
преди 9 години
Пълен *** си ! Лукашенко ще приема парада в Минск затова няма да е на 9 в Москва той ще посети Москва за да поздрави Путин на 7 и 8 май ! *** първо чети преди да пишеш глупости и да изкривяваш истината ! Невиждаш ли колко държави от европа се стремят да си оправят отношенията с Русия Гърция Испания Австрия Македония Сърбия Унгария и дори Германия в Фрнация 50% от францизите подкрепят Путин дори Саркози обяви че Крим винаги е бил Руски ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още