IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Владимир Путин се опитва да остане силен

Руският президент е в капан заради собствената си антизападна реторика, пише Economist

09:07 | 19.04.15 г. 22
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Reuters</em></p>

Снимка: архив Reuters

Анексирането на Крим от Русия спря тази тенденция. Алексей Навални, лидер на протестите от 2011-12 г., който сравни Обединена Русия на Путин с партия на мошеници и крадци, казва, че президентът е „похитил“ политическата програма като е заменил изграждането на съвременна държава с имперски национализъм. Анексирането на Крим спечели провинциална Русия и направи управлението му легитимно дори в очите на много от тези, които две години по-рано протестираха срещу него. Според Дмитриев незадоволените надежди за лична реализация са заличени от символичните победи на държавата.

Войната в източна Украйна и икономическата криза превърнаха еуфорията покрай Крим в параноичен и отбранителен патриотизъм срещу Запада, вдигайки рейтинга на Путин до почти 90%. Кремъл реално не може да си позволи военен сблъсък със Запада, но представя всички негови признаци за слабост като свои победи. За да демонстрира силата си, Путин размахва ядрените си оръжия и демонстрира силата си по границите си с НАТО. Според Дмитрий Тренин от московския мозъчен тръст Карнеги Путин иска ядрените му заплахи да бъдат взети на сериозно и добавя, че рискът от ядрена война е по-висок отколкото в който и да е момент след Кубинската криза от 1962 г. Непосредствената цел от това сплашване обаче е да накара Запада да свали санкциите, което в Русия ще бъде представено като огромна победа.

На този фон решение на украинската криза и намаляване на напрежението със Запада ще измести фокуса обратно върху икономическите и социални проблеми. Това ще свали рейтинга на Путин както по време на войната с Грузия през 2008 г. Продължаване на войната в Украйна и противоборството със Запада ще запазят рейтинга му висок по-дълго време. Това може да е от полза на Путин, но Русия може да се окаже в изолация и икономическа стагнация.

Бюджетните съкращения на Русия са добър ориентир за приоритетите на Путин. Издръжката на Кремъл и разходите за армията и сигурността представляват 40% от целия бюджет, докато разходите за здравеопазване и инфраструктура са спаднали до половината от тези за отбрана. Сред останалите победители в бюджета са държавните медии, които разпространяват омраза и агресия.

Обектът на тази агресия може да варира: преди две години целта й бяха мигрантите и корумпираните висши служители. В момента тази цел е изместена към Запада, „националните предатели“ и „петата колона“, която включва Борис Немцов, лидер на либералната опозиция, който бе убит в Москва през февруари. По този начин агресията на Кремъл се е превърнала в наркотик, който може да доведе до свръхдоза и да изкара нещата извън контрол. И наистина, настроенията един ден могат отново да изместят фокуса си от външните врагове обратно към Путин. Възможно е една от причините за това да бъде създаденият от пропагандата на Кремъл образ на САЩ, който толкова много прилича на реалността в Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 17 rate down comment 25
Стоян Петров
преди 9 години
Много смешно ми стана, когато разтръбиха как Путин е първи в сацията на Тайм като най-влиятелна личност на планетата. Оказа се, че той дели мястото с южнокорейска певица(мисля Си Ел). Представяте ли си Путин равен на една певачка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 32 rate down comment 16
markov
преди 9 години
Поредната гнусна пропаганда пусната в темата.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 28 rate down comment 29
Ironhorse
преди 9 години
Няма опорни точки спуснати от пасолствот за новината, а ?Еххххх, мъкооооЗавчера Путин призна, че санкциите действат, вчера пък обяви САЩ за приятел...Въобще мъка за мурзилската душа.До вчера всичко беше О.К., а днес на абарот и сега ще трябва да заклеймявате собствените си постове пускани преди няколко дни.Трябва да разберете необятната руска душа (простота) и така ще работите по-леко.Но и доларите/евро на русия свършват за пропаганда.С колко ли ще се вдигне безработицата в Източна Европа от уволнени *** ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 25 rate down comment 10
vzhekoff
преди 9 години
Не се набирай толкова, вече си "паладял".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 29 rate down comment 8
valentino29
преди 9 години
Браво на инвестора,продължавайте така,вече ме отказахте да гледам "комиците",тука хумора е по як,тънък,англииски!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 29 rate down comment 29
Ironhorse
преди 9 години
Какво става ???Нещо Евразийският съюз го закъса.Лукашенко отказва да бъде на Червения площад на 9 Май, до Путин, Ким Чен Ун, Мадуро и Раул Кастро.Ще паладея ;-)))))))))))))))До настъпването на 09.05, Путин майщ е празнува само в компанията на Фат Ким и ще обсъждат и обменят опит как да правят Фаст фууд вериги в конкуренция на западните МакДоналдс, Кентъки, Пица хът, Бъргър кинг и так далее.Хахахах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 23 rate down comment 20
Сините камъни
преди 9 години
В събота гледа ли Кулезич, беше поканила някаква певица, предполагам чалга, била известна, незнам, та правила филм в Америка, порно разбира се, даже разказа съдържанието и и платили май 20 000 евро ли каза, не чух!Та "певицата" каза, че тя била отворена за нови преживявания , а и нали това са европейски ценности!Кулезич набързо и каза, че не са, но истината си е истина!А Кулезич явно здраво е огладняла, щото предаването и здраво смърди!И чичо Сам, никога не оставя гладни журналисти, ако те на драго сърце ни внушават ценностите си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 27 rate down comment 26
Stefan--L
преди 9 години
Само като чуеш името на журналистката която е написала статията може да се сетиш от какъв произход е ! Тошкова няма българи който да се казват Тошко личи си че си от цигано-турски произход ! Инвесторът те наел специално да преписваш тъпите американски статии! Тошкова пожелавам ти дъщеряти след време да се ожени за Осман от ирак или Реджеп от Афганистан и внучките ти да са с мустаци окосмени крака и бурки до земята ! ДА ЖИВЕЯТ ЕВРОПЕИСКИТЕ ЦЕННОСТИ НА ТОШКОВА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 17
Сините камъни
преди 9 години
И все една и съща снимка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 31 rate down comment 22
mick
преди 9 години
Облъчването продължава. Инвестор толкова ли сте закъсали за аудитория, че само препечатвате пропагандни материали? А защо са пропагандни - ами защото все едно и също се говори в тях и все само една и съща теза застъпват. Това ли е смисъла на журналистиката?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още