IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румънците са доволни от намаляването на ДДС върху храните

Понижението на ставката до 9% от сегашните 24% е добра мярка за икономиката, смятат 80% от анкетираните в проучване

17:15 | 12.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Румънците са доволни от намаляването на ДДС върху храните

Близо 85 на сто от румънците смятат, че намаляването на данък добавена стойност (ДДС) върху храните и безалкохолните напитки е добра мярка за личното им състояние, показва проучване, цитирано от агенция Аgerpres.

Близо 80 на сто от анкетираните са на мнение, че това намаляване е добра мярка и за икономиката, показва още проучването на социологическия институт INSCOP.

Румънското правителство реши да намали данък добавена стойност върху храните и безалкохолните напитки от 24 на 9 на сто от 1 юни тази година. 

34,5 на сто от румънците смятат, че "по-ниските данъци и такси означават по-малко пари за здраве, образование и инфраструктура", докато 38,8 на сто не са съгласни с това твърдение. 6,7 на сто от румънците нямат мнение по този въпрос, показват още социологическите данни. 

Близо 60 на сто от румънците смятат, че намаляването на ДДС върху храните и безалкохолните напитки ще се почувства като намаляване на цените в магазините, пише БТА. 

Проучването показва още, че 62 на сто от румънците предпочитат намаляването на ДДС върху храните и безалкохолните напитки от 24 на девет на сто вместо намаляване на ДДС като цяло от 24 на 20 на сто, което се предпочита от 28,9 на сто от анкетираните. 

Проучването е осъществено в периода 23-30 април и в него са участвали 1 085 души. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още