IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След "не" - а сега накъде?

Сега Европа трябва да реши дали да превърне Гърция в пример, пише New York Times

09:33 | 06.07.15 г. 33
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

„Още преди изборните бюра в Гърция да затворят, френският министър на икономиката Еманюел Макрон заяви, че и при "не" на референдума, преговорите между гръцкото правителство и кредиторите от еврозоната трябва да се възобновят. Независимо от  предвижданията на гръцките министри, че нова спасителна сделка е възможна само след дни, малцина в еврозоната освен Макрон и френските му колеги допускат, че звучното "не" ще доведе до нещоповече от продължителен застой, пише британският Financial Times, цитиран от БТА.

Ако резултатът от съкрушителното отхвърляне на предложенията на кредиторите е такъв, това ще значи бавен поход към излизането на Гърция от еврозоната. Вестникът цитира  анализатор, според когото Гърция току-що е написала предсмъртното си писмо. Само французите ще се опитат да спасят нещо от този вот, но те едва ли ще спечелят дебатите в еврогрупата, предрича той. 

След референдума истинското затруднение за гръцкия премиер Ципрас може да не е толкова Германия, колкото другите страни в Евросъюза, които не крият нежеланието си да смекчат условията в предложението на кредиторите. Витае усещането, че Гърция (благодарение на претенциозния си премиер и непреклонната си позиция, плюс решимостта на Германия и други страни, които искат да спасят еврото едва ли не на всяка цена) получава специално отношение, отбелязва британският Guardian.

Сред онези, които ще се противопоставят на нови отстъпки, не са само държави като Ирландия, която успешно преодоля болезнени спасителни мерки, а "нови" европейци, като Словакия и балтийските страни, които направиха огромни жертви, особено Латвия, за да изпълнят условията за присъединяване към еврозоната. По-важният въпрос -  ще остане ли Гърция в еврозоната или дори в Европейския съюз,  засега остава без отговор. Няма яснота и по най-неотложния за гърците въпрос - кога ще отворят банките и колко евро ще могат  да се теглят. От друга страна, всяка държава, която съумява да организира референдум за седмица, провежда го компетентно и излъчва резултат преди полунощ, доказва, че гражданската й  организираност е на висота и е за завиждане, така че за Гърция би трябвало да има надежда, допълва Guardian.

Гръцкото "не" разклати еврозоната, посочва френският Figaro. Хазартен ход срещу "шантажа" на кредиторите или Пирова победа, заредена със заплахи за бъдещето на Европа - при всички положения гръцкият премиер спечели облога. Този вот обаче ще  определи бъдещата траектория на европейската интеграция, казва цитиран от френския вестник анализатор от Берлин. Евентуално излизане на Гърция от еврозоната ще даде гибелен сигнал на партньорите на ЕС, предупреди германският външен министър  Франк-Валтер Щайнмайер.

Сега Европа трябва да реши дали да превърне Гърция в пример, пише New York Times. Лидерите на Германия, Франция от останалата част на Европа са изправени пред следния избор: Ако толерират исканията на гръцкото правителство, те ще дадат лош  пример на всяка страна, която пожелае да възрази срещу структурите на ЕС и ще кажат на избирателите в Португалия, Испания и Италия, че ако вдигнат достатъчно шум и изберат  екстремистки партии, и те ще получат споразумение с доста смекчени условия. Така те ще дадат сигнал, че дадена страна може да вземе какъвто си иска заем, да не плати дълговете си и да  накара останалата част от Европа да плати сметката. Ако пък отхвърлят исканията на гръцкото правителство и отрежат  финансирането, гръцката банкова система ще се срине и страната няма да остане в еврозоната, а това ще е знак, че ЕС е изключително крехък.

Освен това Гърция може да потърси  сближаване с неприятелска Русия. Една съвременна демокрация - всъщност родината на демокрацията, може да изпадне в хаос и  нестабилност, а това би струвало на Европа много повече пари и от най-щедрите спасителни планове, подчертава New York Times. По същество европейските лидери трябва да решат дали тяхното  безсилие по отношение на Гърция и страха от лош прецедент са толкова силни, че да предприемат гигантска стъпка в другата посока, спирайки финансовата помощ за Гърция.

„Гърците казаха думата си, сега е ред на Меркел и другите европейски  ръководители да се изправят пред изтичащото време и да вземат решение с исторически последици“, заключава американският вестник.  

Още по темата за гръцката криза четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

31
rate up comment 3 rate down comment 1
Стефчо
преди 8 години
Германия е окупирана държава - плати за Ирак /и ние дето сме голи и боси също опростихме/, в момента дава абсолютно невъзвращаеми кредити на Украйна /която даже не е в ЕС/ ще подстриже дълга и на маляките /не казвам, че ще го поеме целия, но 30 % редукция, както им наредиха от МВФ, ще има/.Сега като се събуди Чичо ви Сам ще има интересни новини от МВФ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 2 rate down comment 1
tonino
преди 8 години
Никой никого няма да освобождава.......И на мен ми се иска това да се случи,но.........:) Гърция ще си остане там където е сега,а не където и е мястото....:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 4 rate down comment 1
ПИЧ
преди 8 години
Айде най-после да ги освобождават от Еврозоната, няма нищо страшно за еврото, то дори ще стане по стабилно, защото ще се премахне една увредена част от организма. Охи, Охи, сега предстои да изхокат истински.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 0 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Знаете ли какво става в Гърция? Знаете ли защо крият истината от вас? - http://***.budnaera.com/201503/1506020468.html#ixzz3f0eWdRYrАко вярно ,че има залежи на нефт и газ за 10 трилиона ще ги въртят на шиш ''Нещата, които никой не ви казва за Гърция'' (The Wall Street Journal) - http://darikfinance.bg/***/116137#commentsГърция е предвестник какво следва за останалите - ''Гръцките проблеми маскират нарастващите рискове в Италия и Франция - http://***.investor.bg/analizi/91/a/gryckite-problemi-maskirat-narastvashtite-riskove-v-italiia-i-franciia-197409/''Гърция е нагледен пример какво ще бъде бъдещето и на други нации в ЕС.'' - Майк Статис, главен инвестиционен стратег на AVA - http://mejdu-redovete.com/чрез-икономии-и-заеми-към-фалит-гръц/повече е коментари 27 и 28
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 2 rate down comment 0
Stone_Kold
преди 8 години
италия,испания,портогалия не са туморни и мързеливи икономики а поризвеждат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 0 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
продълж. на коментар 27Проф.Джефри Сакс - Днешният модел на растеж е по инерция краткотрайният просперитет е купен с цената на огромни кризи в бъдеще. Той може да продължи още, но всички ще завърши със сълзи , докато устойчивото развитие може да ни доведе до дългосрочен просперитет - http://dnes.dir.bg/news/jefri-sax-12978498Ако беше само сълзи е лесно става въпрос за милиарди жертви следствие на - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/09/16/otvoreno-pismo.1148972 КОЛКО ХОРА РАЗБИРАТ ??? ,че става въпрос за криза на системата и трябва нова система и проф. Джефри Сакс също говори за реформи и устойчиво развитие изискващо дълбока реформа на световната финансова система - http://darikfinance.bg/***/111777#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 1 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
''Системата'' е грешна защото се основава на постоянен растеж нужен за лихварите за да прикриват ограбването с през инфлация и т.н. методи обяснени прекрасно във филма - http://***.dokumentalni.com/?p=985,и професора също обяснява добре как Бернарке и Грийнспан като шефове на ФЕД са отказали да контролират и спрат измамата - https://***.youtube.com/watch?v=-FRvpsBL6Vs&feature=youtu.beХубава статия за Вътрешна афера http://e-vestnik.bg/20501/hishtnicheska-natsiya/ Тоест така наречените кризи на капитализма ''бизнес кризи'' са просто кражба през банки ,инфлация и т.н. ''методи''.Темата е голяма и съм обобщил основното - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685 Как централните банки причиняват неравенство в доходите - http://ekipbg.com/kak-centralnite-banki-prichinyavat/ - ''през периода между 1979 г. и 2007 г. доходите на средните 60% са се покачили с по-малко от 40% докато инфлацията е била 186%.''
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 5 rate down comment 2
Stone_Kold
преди 8 години
това са едни *** който не е трябвало да са в ес то4но и ясно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 2
Stone_Kold
преди 8 години
това са едни *** който не е трябвало да са в ес то4но и ясно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 1
Stone_Kold
преди 8 години
http://***.dw.com/bg/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D1%81%D0%B5-%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B3%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%BE-%D0%B3%D1%80%D1%8A%D1%86%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%B0/a-18557377
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още