IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пикети: Grexit ще е началото на края

Европа трябва да внимава да не обърне Гърция към Русия и така да навреди на еврозоната, смята експертът

14:58 | 08.07.15 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Пикети: Grexit ще е началото на края

Европейските лидери имат нужда от по-реалистична перспектива относно Гърция и признаване на нуждата от опрощаване на дълговете, смята френският икономист Тома Пикети, цитиран от CNBC.

Авторът на „Капиталът в 21 век“ Пикети оценява позицията на германския канцлер Ангела Меркел като лицемерна, след като на германската икономика беше дадена по-голяма гъвкавост относно преструктурирането на дълга след Втората световна война. Без отстъпки, които да позволят на Атина да инвестира в инфраструктура и икономически растеж, Гърция може да напусне валутния съюз и това ще бъде „началото на края“ за единната валута, счита Пикети. „Трябва да се спре с този крайно идеологически подход и да се стигне до споразумение“, допълва той.

Европейските лидери ще преговарят по спешно решение за Гърция, след като миналата седмица гръцките гласоподаватели отхвърлиха предложението на кредиторите. Опрощаване на гръцките дълговете би увеличило притесненията, че други страни, които също имат такива проблеми, биха искали същите отстъпки, пише CNBC. Същевременно възможността Гърция да напусне еврозоната става все по-обсъждана.

Пикети счита, че Европа трябва да е „много внимателна“ за влошаването на отношенията си с Гърция. Тя рискува да „придвижи Гърция към Русия“ и сериозно да навреди на единната валута.

„Има огромен риск всичко да завърши зле“, ако Гърция и Европа не се договорят, смята Пикети и допълва, че кредиторите са надценили възможностите за бъдещи излишъци на гръцкия държавен бюджет.

Всичко по темата - тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 1
the_evil_lord_Darth_
преди 8 години
Depeche Mode - Everything Countshttp://***.vbox7.com/play:52c61fff
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 1
nocalled
преди 8 години
икономиката е вече ненужна наука тук. но от догодина откриват нова специалност в унсс - пропаганда.записвайте се да изкарате по едно задочно :)) че ей ги гърците - отидоха при путин и европата го закъсва яко., нема на кой пара да дава, нема с кой да си губи времето ек по срещи и заседания, направо ужаст някакъв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 8 години
"Европа трябва да внимава да не обърне Гърция към Русия и така да навреди на еврозоната, смята експерт"На Европа ще й е през швепса, ако ще Гърция да се обърне и към Ислямска държава! Тези, на които не им е все едно накъде ще се обърне Гърция са ЮСА и ЮК! А това е достатъчно, за да не се допусне обръщането на Гърция накъдето и да било встрани от зададения през 1945 г. КУРс... хахаха!Тука некви облъчени от тъпашката пропаганда на разни евротикви си мислят, че всичко, което хвърчи се *** и всичко, което пише в Ройтерс и Блумбърг е истина... хаха! Още малко и не е имало ВСВ и всички са равни! Янките са пичове като руснаците и ще си изтеглят войските от Европа и ще оставят Германия да трупа сланина, докато ЮСНеви и фрегатите на Нейно Величество се чудят къде да си налеят вода? Хахах! Бедни ***, капитализмът не е само западни коли! Иска и акъл, а не само уста и дебело черво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 4
nikiangel
преди 8 години
Въпроса за следващия референдум в Гърция ще бъде:"Ама сигурни ли сте?"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 8
bigmamascandal
преди 8 години
Бабо Меркел, де така? - Тичам, Ципрас, за евра. А ти къде си се насочил? - Референдум съм насрочил, няма да гласуват с "Да". - А когато сняг забръска, що ще чиниш ти зимъска? - Срам не срам, но пак тогаз ще искам сбраното от тебе аз. - Аз пък няма да ти дам, пусти гръцки мързелан!(интернет хумор)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 6
Pyramid
преди 8 години
Ако Гърция "се обърне към Русия", това ще е въздух и за нея, и за Европа. Проблем ще е само за Русия, ако се надене да дава пари на неангажирани тарикати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 9
evtimvz
преди 8 години
А дано ги обърнат. Така няма смисъл да им се пуска атомна бомба на руснаците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 15
STRAHO
преди 8 години
"Авторът на Капиталът в 21 век Пикети оценява позицията на германския канцлер Ангела Меркел като лицемерна, след като на германската икономика беше дадена по-голяма гъвкавост относно преструктурирането на дълга след Втората световна война. "Коментирай Юристе! Бяхме си писали по тази тема! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още