IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия ще финансира мостовия кредит за Гърция чрез печалбата си от ЕЦБ

Очаква се Бундестагът без проблеми да даде мандат на Волфганг Шойбле за преговорите с изпадналата в криза страна

10:33 | 17.07.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Германия ще финансира мостовия кредит за Гърция чрез печалбата си от ЕЦБ

В късните вечерни часове в четвъртък германското правителство разпространи в Бундестага материалите за днешното гласуване за спасителната програма за Гърция. Става дума по-конкретно за разрешение от страна на депутатите германският финансов министър Волфганг Шойбле да преговаря за трети спасителен пакет и за мостово финансиране за Гърция, както и за готовността да се договори ново облекчаване на дълговия товар, предава DPA. 

В писмото си министърът на финансите Шойбле твърди, че Германия ще допринесе за мостовото финансиране със своя неизползван досега дял от печалбата на Европейската централна банка в размер на 532 млн. евро. Само в понеделник Гърция трябва да погаси 3,5 милиарда евро към ЕЦБ. Парите за краткосрочното междинно финансиране трябва да дойдат по линия на Европейския механизъм за финансова стабилност (EFSM) на ЕС.

Въпреки ясно изразеното недоволство канцлерът Ангела Меркел може да очаква широко одобрение в средите на управляващите две партии ХДС и ХСС за спасителния ход на германското правителство. Все пак 48 депутати от фракцията на Меркел обявиха по време на специалната сесия в четвъртък вечер, че ще гласуват "против". Групата има 311 от 631 места в Бундестага.

Фракцията на СПД обаче е почти единна зад плана за започване на преговори с Гърция за трета спасителна програма. И Зелените го подкрепят принципно, но при гласуването ще се въздържат. Левицата пък е твърдо против, с аргумента, че на Гърция са наложени твърде сурови условия.  

Според Financial Times Меркел, която днес е рожденик, сигурно ще спечели днешното гласуване в Бундестага за гръцкия план, одобрен в Брюксел през уикенда, но вероятно с цената на бунта на около 60 депутати от нейния блок, които не желаят на Атина да се дава и един цент повече.

Но това гласуване само ще даде старт на преговорите за гръцкото спасяване. Това означава, че Шойбле ще има време за маневри преди следващото гласуване на съгласувания конкретен пакет след приключването на преговорите. Цитира се депутатът от Бундестага Екхард Реберг, говорител на ХДС по бюджетните въпроси, че "дебатът относно временен Grexit е важен", което подсказва, че идеята на Шойбле остава актуална и продължава да му носи политически дивиденти, пише Financial Times.

Всичко за дълговете на Гърция четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:20 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
крас
преди 8 години
Печалбата за която говори фрица е разликата във входящите и изходящи парични потоци за дадената държава. Ако за германия печалбата е 532 мил ? то има държави в ЕС които са определено на загуба. Редно бе фрица да извади от бюджета на държавата си , както ще го направят останалите държави, а не да заиграва със салдото си във ЕЦБ.!!И ОЩЕ НЕЩО МНОГО ВАЖНО - От тези 7 млрд. ? за ЕЦБ ще отидат 3,5 млрд. ? , за МВФ отиват 2 млрд. ? , а за ГЪРЦИЯ остават смешните 1,5 млрд. ?Иначе всичко това се пише на *** на ГЪРЦИЯ, която вече е влезнала в ДЪЛГОВА СПИРАЛА!!ГЪРЦИЯ ТЕГЛИ НОВИ ЗАЕМИ ЗА ДА ПОГАСЯ СТАРИТЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Stone_Kold
преди 8 години
мързел на мъерзел не помага...гърците са тумори който трябва да се елиминират...язък на германците 4е не са проу4или с какво се захващат като са ги приели или са били наясно но найвни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Kaoru
преди 8 години
И какво сега, гадните капиталисти от Германия отново ще унижат гордите комунисти от Гърция като ги финансират за пореден път. Както се е изказала една слабоумна икономическа директорка на име Мегън Грийн, цитирана в друга статия на ***, подкрепяйки гръцката наглост, отбелязвайки, че Гърция не е 4 годишно дете. Е ако беше бих го ошамарил без капка свян.Пази Боже някой ден социалноотговорните комунисти от Гърция да не им се наложи да помогнат на някой закъсал член на ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още