IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политическата сигурност – ключова предпоставка за банковия бизнес в ЦИЕ

2016 г. се очертава като година на консолидация и намаляване на разходите на банките в региона

21:27 | 19.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
Политическата сигурност – ключова предпоставка за банковия бизнес в ЦИЕ

Волф наблегна и на факта, че по-скъпият долар няма да окаже голямо негативно влияние на региона, тъй като голяма част от експозициите и на правителствата, и на банките са в евро.

2016 г. може би ще е година на консолидация и намаляване на разходите на банките в региона.

„Има твърде много банки в редица страни. За малките банки ще бъде все по-трудно да постигнат добра рентабилност“, коментира въпроса Волф от OTP, която е представена в България чрез Банка ДСК. През 2016 г. се очаква консолидация и в българския банков сектор, основно заради предстоящия преглед на качеството на техните активи.

Карлов Вивалди припомни, че UniCredit продаде бизнеса си в Казахстан преди 3 години и подписа споразумение за продажбата на поделението си в Украйна.

„Ще извлечем ползи от предимствата спрямо конкуренцията и си поставяме за цел да растем с по 1 млн. клиенти годишно“, заяви Вивалди и добави, че 40% от печалбата на италианската банка, която е представена у нас чрез УниКредит Булбанк, идва от региона, а 60% е от растежа на самата банка.

Президентът и директор за региона на ЦИЕ в AO Citibank Russia Марк Люе говори за банките в Русия, които са затворили през миналата година заради влошената икономическа ситуация в страната.

Директорът на Raiffeisen Bank International, която също е представена в България чрез едноименната банка, Карл Севелда каза, че годината ще е белязана от опитите на банките за намаляване на разходите. Той потвърди отдадеността на австрийската банка към руския пазар, но заяви, че икономическата среда е променила нейния бизнес модел, включително чрез намаляване на клоновете.

„Но това не означава, че не вярваме в руския пазар. Той определено е един от най-печелившите ни пазари“, заяви Севелда и добави, че банковият регулатор в Русия е един от най-либералните в Европа.

По отношение на бизнеса в България – пред журналисти Севелда изрази задоволството си от доброто представяне на банката в страната през миналата година и потвърди, че Raiffeisen няма намерение да се разделя с операциите си тук.

Директорът на австрийската банка намекна и за други два риска - свръхликвидността, която потиска банковите печалби, и отрицателните лихви, които са проблем навсякъде в Европа.

„Капиталът, който се разпределя от банките в региона, се увеличава. Ако банките искат да увеличават кредита, то ще кредитират не само големи корпоративни клиенти, но и повече малки и средни предприятия. Конкурентното предимство на банките в ЦИЕ ще е да увеличават своите счетоводни баланси, да предлагат широк спектър от услуги по финансиране – търговско финансиране, факторинг, лизинг и други“, сподели и ръководителят „Инвестиционно и корпоративно банкиране“ в UniCredit за ЦИЕ Енрико Минити.

Представителите на банковия сектор коментираха, че банковото финансиране като цяло, но и конкретно - за краткосрочни цели и за оборотни средства, няма алтернатива и то не само в Европа, но и в частност – в региона на ЦИЕ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:29 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още