IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Порошенко: Избори в Донбас сега са невъзможни

Украйна не трябва да става член на Европейския съюз, твърди холандският премиер Марк Рюте

08:39 | 31.03.16 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Петро Порошенко. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Петро Порошенко. Снимка: Ройтерс

Провеждането на избори в Донбас, което бе предвидено от Минските споразумения за уреждане на украинския конфликт, е невъзможно в най-близка перспектива, заяви пред ТАСС украинският президент Петро Порошенко, цитиран от БТА. Той говори и във Вашингтон, където пристигна за участие в световната среща на върха по ядрената сигурност.

"Украйна си остава ангажирана с пълното прилагане на всички Мински споразумения" и ги разглежда като "единствен наличен сега на масата за преговори вариант за уреждане" на конфликта. "Ние се стремим да открием пътя на политическия процес и да проведем местни избори в Донбас", посочи той.

"Такива изори обаче са възможни само ако Русия изпълни предвиденото в Минските споразумения, което засяга сферите на сигурността, и ако тя не манипулира фразата "провеждане на местни избори в съответствие с украинското законодателство и международните стандарти", отбеляза Порошенко.

Украинското правителство "не може да приеме легитимиране на окупацията на Донбас, или избори-фарс, или руското разбиране на свободни и справедливи избори", подчерта президентът. Последното, според него, "няма нищо общо с демократическите норми".

Той освен това фактически постави още едно условие за организиране на избори в Донбас - разполагане в този район на разширена полицейска мисия на ОССЕ, която да гарантира сигурността до, по време на и след изборите, посочи Порошенко.

Той отново заяви, че Украйна продължава да иска от САЩ доставки на военна техника, но не тежки въоръжения, като бронирана техника и артилерия, а средства за радиоелектронна война и свръзка. "Нужна ни е определена американска технология - за водене на електронна война, за поддържане на защитена комуникация", посочи Порошенко. Танкове и артилерия ние можем да си произведем сами, подчерта той. Порошенко съобщи, че днес ще проведе среща с "главния американски производител във военно-промишления сектор", но не уточни за коя точно компания става въпрос.

Президентът на САЩ Барак Обама реши да не се среща с Порошенко по време на форума за ядрената сигурност във Вашингтон. Преговори с украинския гост ще проведе само вицепрезидентът Джо Байдън, посочва ТАСС. Тази среща ще се състои по-късно днес.

Междувременно премиерът на Холандия Марк Рюте заяви, че Украйна не трябва да става член на Европейския съюз.

"Противниците на споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна казват, че неговата ратификация ще стане крачка по пътя на влизането на Украйна в ЕС, но това изобщо не е така", каза той в интервю за информационния портал NU.nl. Според Рюте договорът се отнася за свободната търговия, върховенството на закона, борбата с корупцията и развитието на демокрацията.

"Ние смятаме, че Украйна трябва да има добри отношения и с Европа, и с Русия. Това обаче би било невъзможно, ако Украйна стане член на ЕС", подчерта холандският премиер. Той добави, че в сегашната ситуация Киев няма да може да изгради добри отношения с Москва заради Крим и събитията в Източна Украйна. "Необходимо е време, но в дългосрочна перспектива това има важно значение", посочи Рюте.

На 6 април в Холандия ще се проведе референдум по въпроса за ратификацията на споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна. Резултатът от него ще бъде признат, ако в гласуването участват минимум 30 процента от холандците. Макар да носи консултативен характер, резултатът може да доведе до сериозни разногласия в политическите кръгове, ако гласуването бъде признато за състояло се и ако мнозинството бъде срещу споразумението, отбелязва ТАСС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 8
Спящият бик
преди 8 години
Колкото и да не се харесва на путинските ***, Порошенко е законният президент на Украйна и дано е жив и здрав, за да продължава да отстоява нейната независимост от попълзновенията на червената чума!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
0pk
преди 8 години
Е той бая се задържа на власт. При глупостите които наговори е цяло чудо, че братчедите от Мордор още не са го очистили :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
Украинското правителство "не може да приеме легитимиране на окупацията на Донбас, или избори-фарс, или руското разбиране на свободни и справедливи избори", подчерта президентът. Последното, според него, "няма нищо общо с демократическите норми".----------------------------------------------------------------------------------------------------------е да ама украинските олигарси мгат да праат държавни преврати, а това не е демократично. Да бяха си стояли мирно без преврат сега "не било демократично". Направо си имат късмет, че ордите от Масква не са отишли лично в Киев тогава тоя клоун да види що за демокрация щяха да имат бедна му е фантазията ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
Порошенко: Избори в Донбас сега са невъзможни-----------------------------------------------------------------------------за съжаление или може би радост никой няма да ви пита какво е възможно или какво не. Тези които имат бомбите те ще решат дали ще има еди какво си или няма да има, а вие ще стоите и ще гледате, защото това си заслужавате след като си спретнахте собствен геноцид
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още