IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за бюджетния дефицит носят добри новини за Гърция

Утре финансовите министри на еврозоната се срещат по темата за дълговете на страната

19:26 | 21.04.16 г. 1
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Гръцката позиция, че не трябва да има допълнителни орязвания на бюджета, беше подкрепена от нови данни, показващи, че страната се представя по-добре спрямо очакванията, съобщава Bloomberg.

Бюджетният дефицит преди обслужването на дълга достига 3,4% от БВП през 2015 г. Премахвайки рекапитализирането на банките, което не е включено в дефиницията за първичния бюджетен баланс в спасителната програма за Гърция, страната регистрира първичен излишък от 0,7%, което е над целта за малък дефицит.

Гърция продължава трудните преговори с еврозоната и МВФ, като основна тема са мерките на икономии, срещу които да продължи отпускането на заеми за страната. Премиерът Алексис Ципрас не се съгласява с всички искания на кредиторите, твърдейки, че неговите предложения са достатъчни за постигането на целите.

Днес стана ясно, че Гърция ще повиши основната ставка по данък добавена стойност (ДДС) до 24% от сегашните 23%. Гърция обаче не иска да посяга към допълнителни орязвания на социални плащания и пенсии.

Страната остава най-задлъжнялата в еврозоната, като нивото на дълга и достига 176,9% от БВП за 2015 г. Все пак това е спад спрямо 180,1%, регистрирани през 2014 г.

Германският финансов министър Волфганг Шойбле каза на 20 април, че не е сигурен дали спасяването на Гърция ще е успешно, макар че има прогрес по по-неотложната задача да бъде завършен настоящия преглед на ситуацията в страната.

Финансовите министри на страните членки на еврозоната трябва да дискутират именно прогреса на Гърция по посрещане на исканията на кредиторите на среща утре, 22 април.

Още новини четете на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още