IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Raiffeisen: Brexit се отразява на ЦИЕ повече политически, отколкото икономически

Историческият британски вот "качи всички на въртележката", оценява анализаторското звено на австрийската банка

16:48 | 08.07.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	В средносрочен план от Raiffeisen Research&nbsp;прогнозират, че британската лира ще се обезцени до малко над 0,90 спрямо еврото. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

В средносрочен план от Raiffeisen Research прогнозират, че британската лира ще се обезцени до малко над 0,90 спрямо еврото. Снимка: архив, Ройтерс

Резултатът от референдума за излизане на Великобритания от ЕС (т. нар. Brexit) изненада не само медиите и букмейкърите, но и компаниите, и капиталовите пазари. В резултат на това историческият британски вот „качи на въртележката“ цените на валутите, пазарите на акции и рисковите премии на облигациите.

От икономическа гледна точка Brexit, разбираемо, ще засегне най-вече самата Великобритания, a в региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) Brexit се отразява повече политически, отколкото икономически. Това пише в доклад на анализаторското звено Raiffeisen Research на австрийската банка Raiffeisen Bank International.

Анализаторите на банката намаляват прогнозата си за ръста на брутния вътрешен продукт (БВП) на Обединеното кралство за следващите две години от 1,7% на 1% за 2017 г. и 0,9% за 2018 г. За еврозоната прогнозата е за по-бавен спад, или до 1,5% за 2017 г. и 1,7% за 2018 г.

Членките на ЕС в региона на ЦИЕ също ще усетят ефектите, но според главния икономист на Raiffeisen Research Петер Брециншек те ще бъдат по-скоро политически, отколкото икономически.

„Тъй като все още е много трудно да се предвидят последствията и пътната карта за излизането на Великобритания от ЕС, нежеланието да се поемат рискове ще преобладава на финансовите пазари. Това означава, че лихвените проценти и доходността по държавните ценни книжа ще останат на исторически ниските си нива за по-дълъг период. Пазарите на акции са изправени пред висока волатилност, но не очакваме по-нататъшни разпродажби“, коментира той, цитиран от пресцентъра на банката.

„Вероятно Великобритания вече няма да е нетен донор за бюджета на ЕС или ще има по-малък принос като член на Европейското икономическо пространство от 2019 г. В средносрочна перспектива това ще окаже негативно влияние върху Полша, Унгария и Чехия, които са най-големите реципиенти на трансферни плащания. Можем да станем свидетели и на спад на инвестиционната активност поради несигурната ситуация. Също така разширението на ЕС няма да бъде водеща тема и не се очаква преговорите за разширяване със страните от Югоизточна Европа да приключат до 2020 г.”, така Брециншек коментира политическите последствия от Brexit за региона на ЦИЕ, в който е и България.

Като цяло икономическият ефект върху Централна и Югоизточна Европа ще е умерен поради солидните фундаменти и малкото макро дисбаланси, смятат от Raiffeisen Research.

Докато прогнозата за БВП за 2016 г. за Централна Европа от 3% ръст и Югоизточна Европа от 3,2% остава стабилна, то за 2017 г. Raiffeisen Reserach постепенно намалява очакванията си с 0,2 процентни пункта на годишна база за Полша (3,8%), Чехия  (2,7%), Унгария (2,7%) и Словакия (3,3%). Това е в резултат на очаквания по-бавен икономически растеж във Великобритания и еврозоната и на продължителната политическа несигурност в ЕС, което може да окаже негативно влияние върху износа и ръста на инвестициите в страните от Централна Европа през 2017 г. в сравнение с предишните очаквания на анализаторите.

За България от Raiffeisen Research очакват растеж от 2,5% през 2016 г. и такъв от 3 на сто през 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 05:50 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
marto76
преди 7 години
Raiffeisen лъжат като събратята си от българското поделение! Ето защо: Лошите кредити само на италианските банки възлизат на 360 милиарда евро."Италианската банкова криза може да се разпространи в цяла Европа", предупреди Лоренцо Бини Смаги, бивш член на Управителния съвет на Европейската централна банка, а в момента председател на Борда на директорите на Сосиете Женерал.В Италия и Германия има твърде много губещи банки, категоричен е Лоренцо Бини Смаги, предава агенция Блумбърг, цитирана от БНТ. Италия трябва да реши проблема с просрочените кредити и за целта италианският министър-председател Матео Ренци ще трябва да предприеме непопулярни мерки, като например, да поиска обединение на банки, което ще доведе до загуба на работни места. Необходимо е европейско решение на проблема, за момента имаше само национално, заяви Бини Смаги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още