IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият антиамериканизъм на Турция

САЩ и НАТО имат труден проблем за решаване: какво да правят с ценен съюзник, който все повече се отдалечава от демократичните норми

10:41 | 08.08.16 г. 34
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Разтърсено от неуспешния опит за преврат, правителството на Турция и много от гражданите ѝ отчаянo търсят върху кого да хвърлят обвиненията си. Вместо да предприемат цялостно разследване, базирано на факти, обаче те обвиниха САЩ в съучастие в метежа. Това предизвика нова вълна от антиамериканизъм, който, комбиниран с репресиите срещу враговете на правителството – истински и въображаеми, създава сериозен риск за НАТО, отношенията със САЩ и дългосрочната стабилност на Турция, коментира The New York Times (NYT).

Основният виновник за опита за преврат на 15 юли според президента Реджеп Тайип Ердоган и другите турски лидери е Фетхуллах Гюлен – мюсюлмански духовник, който живее в самоналожено изгнание в Пенсилвания от 1999 г. и който отрече участие в опита за сваляне на президента. Проправителствените медии обаче, политическите лидери и обикновените граждани от всички слоеве на обществото сочат с пръст към Вашингтон, който отхвърли каквато и да е намеса.

Когато ген. Джоузеф Фотел, американският главнокомандващ за Близкия изток, изрази на конференция по сигурност преди две седмици опасенията си за ефекта от чистката сред турските офицери, включително някои, които работят с американци и които сега са хвърлени в затвора, Ердоган го обвини, че заема „страната на заговорниците в преврата“. Във вторник Ердоган продължи с изказване, че заставайки зад извършилите преврата, Западът подкрепя „тероризма“.

Междувременно проправителственият вестник Yeni Safak обвини ЦРУ, ген. Джон Кембъл, бивш командир на НАТО в Афганистан, и Хенри Барки, който управлява програмата за Близкия изток в Woodrow Wilson Center, че стоят зад бунта.

Доказателството за участието на Барки? Когато избухва превратът, той е на остров в близост до Истанбул, участвайки в академично събитие. Вестникът нарича това „тайна среща“ и казва, че той е направил няколко телефонни разговора, което едва ли може да бъде определено като съмнително поведение. Вестникът излезе и със заглавие, обвинявайки САЩ, че са се опитали да убият Ердоган през същата нощ.

Няма логика в това САЩ да искат да дестабилизират съюзник в НАТО, чието сътрудничество е от съществено значение за сигурността на алианса, както и в борбата срещу ИДИЛ, особено на фона на целия хаос в региона, коментира NYT.

Макар да е разбираемо, че турците са разтърсени от опита за преврат, в който според Ердоган са загинали 237 души, те играят двулична и цинична игра. Ердоган разкритикува западните страни за това, че не са осъдили опита за преврат достатъчно твърдо. Истинският му проблем обаче явно е, че те изразиха опасения за чистката на 66 хил. души от армията, министерствата, училищата и университетите. Това е много повече, отколкото би било оправдано и радикално ще промени характера и компетенцията на тези институции.

Американските представители приемат, и то с право, че Ердоган засилва критиките си, за да притисне Вашингтон да изпълни искането му Гюлен, бивш негов съюзник, който се изправя срещу него преди няколко години, да бъде екстрадиран от Турция. Истанбул е подал документи до администрацията, но не и официално искане за екстрадиране и засега американците не виждат доказателство, че Гюлен е виновен.

Турците трябва да си спомнят, че Гюлен има законното право да бъде в САЩ и че министерството на правосъдието трябва да премине през строг процес, преди да реши дали може да екстрадира Гюлен, особено в страна, където справедлив процес е изключително малко вероятен и има данни за мъчения срещу арестуваните.

Истинската работа на Турция е да се добере до дъното на нещата, за да разбере кой е ръководил опита за преврат и защо, продължава NYT. Но това изисква конспиративните теории да бъдат оставени настрана за сметка на безпристрастното събиране на факти.

Очакванията във Вашингтон са, че натискът заради Гюлен ще се засили и че това може да приближи Турция към Русия. Въпреки това американските представители казват, че турците са изказали личните си уверения, че ще продължат сътрудничеството в борбата срещу ИДИЛ. И засега тези уверения биват изпълнявани.

В дългосрочен план САЩ и НАТО имат по-труден проблем за решаване: какво да правят с ценен съюзник, който все повече се отдалечава от демократичните норми? Американските представители казват, че са започнали да проучват възможностите, включително дали няма да се наложи НАТО да реши какви да са последствията, засега неуточнени, за антидемократично поведение на даден свой член.

Дори споменаването на възможни действия на НАТО вероятно ще вбесят Ердоган. Но е трудно да видим как Турция може да остане доверен съюзник, ако приема принципи и практики, толкова различни от тези на Запада, или как страната може да гарантира собственото си продължително развитие и сигурност без НАТО като опора.

Всичко за Турция след опита за преврат - тук

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 7 rate down comment 5
STRAHO
преди 7 години
Приложи тези истинни слова на Ноам Чомски в турския случай и веднага ще стане ясно какво щеше да се говори и пише ако бе въведена военна диктатура в Турция! :))) ..Ще се опитам да гадая. Успелите превратаджии завършили военни академии в ....САЩ: " Наложи се да въведем единоначалие /военна диктатура/ тъй като ролята на радикалния ислям в Турция подкрепян от Ердоган доведе до много атентати извършвани от ислямисти. Ние ще ги изчистим но дотогава няма демокрация! " Виновен обаче за изчезването на демокрацията е ....ЕРДОГАН и точка! А колко ще продължи диктатурата.!??? Колкото е необходимо /за кого и какво ще знаят шепа хора в Турция и САЩ/!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 4
STRAHO
преди 7 години
Приложи тези истинни слова на Ноам Чомски в турския случай и веднага ще стане ясно какво щеше да се говори и пише ако бе въведена военна диктатура в Турция! :))) ..Ще се опитам да гадая. Успелите превратаджии завършили военни академии в ....САЩ: " Наложи се да въведем единоначалие /военна диктатура/ тъй като ролята на радикалния ислям в Турция подкрепян от Ердоган доведе до много атентати извършвани от ислямисти. Ние ще ги изчистим но дотогава няма демокрация! "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 5
STRAHO
преди 7 години
Приложи тези истинни слова на Ноам Чомски в турския случай и веднага ще стане ясно какво щеше да се говори и пише ако бе въведена военна диктатура в Турция! :))) Колкото и да са недемократични мерките на Ердоган са със съгурност по демократични от военната диктатура! Военните не ползват методи на демокрацията. Несъвместими са със същността на армията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 4
STRAHO
преди 7 години
"Създайте проблем, предложете решениеТози метод се нарича още проблем-реакция-решение. Създавате проблем, един вид ситуация, която трябва да предизвика реакция сред населението и да изисква прилагането на мерки за преодоляването й. Например - фокус върху нарастващото насилие в градските райони или организирането на кървави атаки, така че гражданите сами да поискат по-строги мерки за сигурност и политики, които ограничават гражданските свободи. Или създаване на икономическа криза, за да може обществото да приеме като необходимо зло отказа от социални права и ограничаване на обществените блага. Обществото е склонно да приеме дори неприемливи неща, стига да ги поднасяте постепенно, стъпка по стъпка. По този начин през 80-те и 90-те години на миналия век бяха наложени радикално нови социоикономически условия (неолиберализъм): ограничаване на ролята на държавата, приватизация, несигурност, нестабилност, масова безработица, ниски заплати и липса на гараннесигурност, нестабилност,..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 16 rate down comment 6
Стефчо
преди 7 години
Тия удариха Раб. дело в земята. Ердоганя чисти американската клиентела в Турция, там ги стяга чепика американците. Иначе тия са работили и с режими в които президента е канибал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 5
STRAHO
преди 7 години
Ако преврата беше успял тогава щеше да видиш какво е диктатура! :))))) Светска или не! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 3
STRAHO
преди 7 години
В случея с Ердоган например само си припомни заглавията с хвалбите към него преди години и ги сравни със сегашните! :)))) Причината е че им се опъна защитавайки интереса на държавата си.Като резултат от външния натиск /за който не се пише/ Ердоган започна промени целящи централизирането на държавата и укрепващи вертикалата на властта за сметка разбира се на хоризонтала. Няма друг измислен начин за централизация от векове, класика ! Това разбира се води до отстъпление от демокрацията, но Ердоган НЯМА избор при подобен ВЪНШЕН натиск. .Ако не извърши проблемите външните сили ще се възползват от слабите места на демократичното общество и ще сринат държавата му! Без външен натиск обаче това нямаше да се случи. Т.е виновните за процеса са именно критикуващите ги. Получава се "Крадеца вика дръжте крадеца" !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 14 rate down comment 0
lozkhris
преди 7 години
Че Турция не е демократична се знае открай време. Просто допреди Ердоан военните бяха стожерите на светската власт и премахваха всеки, който дръзнеше да се опълчи срещу секуларистичните устои на републиката на Ататюрк.Това не беше демокрация пер се, но все пак беше държава със светски уклон - жените бяха наравно с мъжете, забрадките бяха забранени на обществени места и др.Е,кюрдите си ги тепаха,но това беше пренебрежимо на общия фон.С всичко това вече е свършено-Турция даде заявка,че с скъсала окончателно със светското си минало и тръгна по пътя на ислямизма.Всъщност Ердоан бавно,но много сигурно успя да наложи авторитаризма си по безупречен начин-хем го направи с твърда ръка, хем никой не се усъмни в деспотизъм. Сега е вече силен и може да поставя условия и ултиматуми - или поне така си мисли. Истината е,че САЩ загубиха една безропотна пионка,която на всичко отгоре има почти половинмилионна армия и модерно натовско оръжие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 3
STRAHO
преди 7 години
Имат си стратегия! Избират някой злодей и прикачват всички неудобни лидери към него с цел да го очернят! :))) Хитлер и Сталин са им любимите персонажи. Когато някой им се опъне веднага го сравняват с тях! ха ха ха В случея с коментара на бигмамаскандал човека е поставил знак на равенство между несравними лидери! ::))) Елементарна стратегия на очерняне позната във всяко БГ село! :)))) Много си имат хабер хората/поне болшинството/ какви са избирателните системи в тези различни страни. Праска един етикет /популист или диктатор/ и точка! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
Скандала различава само черно и бяло...по лесно е .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още