IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият антиамериканизъм на Турция

САЩ и НАТО имат труден проблем за решаване: какво да правят с ценен съюзник, който все повече се отдалечава от демократичните норми

10:41 | 08.08.16 г. 34
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Разтърсено от неуспешния опит за преврат, правителството на Турция и много от гражданите ѝ отчаянo търсят върху кого да хвърлят обвиненията си. Вместо да предприемат цялостно разследване, базирано на факти, обаче те обвиниха САЩ в съучастие в метежа. Това предизвика нова вълна от антиамериканизъм, който, комбиниран с репресиите срещу враговете на правителството – истински и въображаеми, създава сериозен риск за НАТО, отношенията със САЩ и дългосрочната стабилност на Турция, коментира The New York Times (NYT).

Основният виновник за опита за преврат на 15 юли според президента Реджеп Тайип Ердоган и другите турски лидери е Фетхуллах Гюлен – мюсюлмански духовник, който живее в самоналожено изгнание в Пенсилвания от 1999 г. и който отрече участие в опита за сваляне на президента. Проправителствените медии обаче, политическите лидери и обикновените граждани от всички слоеве на обществото сочат с пръст към Вашингтон, който отхвърли каквато и да е намеса.

Когато ген. Джоузеф Фотел, американският главнокомандващ за Близкия изток, изрази на конференция по сигурност преди две седмици опасенията си за ефекта от чистката сред турските офицери, включително някои, които работят с американци и които сега са хвърлени в затвора, Ердоган го обвини, че заема „страната на заговорниците в преврата“. Във вторник Ердоган продължи с изказване, че заставайки зад извършилите преврата, Западът подкрепя „тероризма“.

Междувременно проправителственият вестник Yeni Safak обвини ЦРУ, ген. Джон Кембъл, бивш командир на НАТО в Афганистан, и Хенри Барки, който управлява програмата за Близкия изток в Woodrow Wilson Center, че стоят зад бунта.

Доказателството за участието на Барки? Когато избухва превратът, той е на остров в близост до Истанбул, участвайки в академично събитие. Вестникът нарича това „тайна среща“ и казва, че той е направил няколко телефонни разговора, което едва ли може да бъде определено като съмнително поведение. Вестникът излезе и със заглавие, обвинявайки САЩ, че са се опитали да убият Ердоган през същата нощ.

Няма логика в това САЩ да искат да дестабилизират съюзник в НАТО, чието сътрудничество е от съществено значение за сигурността на алианса, както и в борбата срещу ИДИЛ, особено на фона на целия хаос в региона, коментира NYT.

Макар да е разбираемо, че турците са разтърсени от опита за преврат, в който според Ердоган са загинали 237 души, те играят двулична и цинична игра. Ердоган разкритикува западните страни за това, че не са осъдили опита за преврат достатъчно твърдо. Истинският му проблем обаче явно е, че те изразиха опасения за чистката на 66 хил. души от армията, министерствата, училищата и университетите. Това е много повече, отколкото би било оправдано и радикално ще промени характера и компетенцията на тези институции.

Американските представители приемат, и то с право, че Ердоган засилва критиките си, за да притисне Вашингтон да изпълни искането му Гюлен, бивш негов съюзник, който се изправя срещу него преди няколко години, да бъде екстрадиран от Турция. Истанбул е подал документи до администрацията, но не и официално искане за екстрадиране и засега американците не виждат доказателство, че Гюлен е виновен.

Турците трябва да си спомнят, че Гюлен има законното право да бъде в САЩ и че министерството на правосъдието трябва да премине през строг процес, преди да реши дали може да екстрадира Гюлен, особено в страна, където справедлив процес е изключително малко вероятен и има данни за мъчения срещу арестуваните.

Истинската работа на Турция е да се добере до дъното на нещата, за да разбере кой е ръководил опита за преврат и защо, продължава NYT. Но това изисква конспиративните теории да бъдат оставени настрана за сметка на безпристрастното събиране на факти.

Очакванията във Вашингтон са, че натискът заради Гюлен ще се засили и че това може да приближи Турция към Русия. Въпреки това американските представители казват, че турците са изказали личните си уверения, че ще продължат сътрудничеството в борбата срещу ИДИЛ. И засега тези уверения биват изпълнявани.

В дългосрочен план САЩ и НАТО имат по-труден проблем за решаване: какво да правят с ценен съюзник, който все повече се отдалечава от демократичните норми? Американските представители казват, че са започнали да проучват възможностите, включително дали няма да се наложи НАТО да реши какви да са последствията, засега неуточнени, за антидемократично поведение на даден свой член.

Дори споменаването на възможни действия на НАТО вероятно ще вбесят Ердоган. Но е трудно да видим как Турция може да остане доверен съюзник, ако приема принципи и практики, толкова различни от тези на Запада, или как страната може да гарантира собственото си продължително развитие и сигурност без НАТО като опора.

Всичко за Турция след опита за преврат - тук

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 12 rate down comment 3
STRAHO
преди 7 години
В САЩ има НЕСМЕНЯЕМ политически елит! Като феодална класа са си разпределили страната и това не е тайна! Избора на американците е само измежду една или две фамилии. Ако на това му казваш демокрация значи разбираме термина по различен начин. Самото американско общество отдавна опитва да се бори с този проблем! Популиста Путин или Орбан не са членове на подобни фамилии управлявали с десетилетия и не са от милиардерски произход. Произхода им е плебейски. Произхождат от ДЕМОСА и са избрани от него пряко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 4
STRAHO
преди 7 години
"Популисти, всяква *** - Ердоган, Путин, Тръмп, Орбан се възползват от озлобението на материала и се окопават все повече."В посочените от теб страни има повече демокрация от САЩ ! Путин примерно е избран ПРЯКО от народа/демоса/ а Обама НЕ ! Запознай се избирателните им системи и тогава прецени ! Има големи разлики. Това че САЩ са най богати не ги прави най демократични! И Саудитска Арабия е богата но според мен е не демократична без значение че са одобрени от САЩ ! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 21 rate down comment 3
panther
преди 7 години
НАТО е създадено като съюз срещу СССР и Варшавския договор, но от Варшавския договор остана само Русия, като основен враг, дори не е СССР.Централно и иизточно европейските страни и Балтийските са в НАТО.Турция беше въоръжавана, бяха й наливани милиарди долари и беше държана силна като южен фланг на НАТО срещу силната тогава българска армия и като евентуален Кавказки фронт срещу СССР.За какво ги пиша тези неща?При сегашното разпределение на силите Турция е вероятно излишна в НАТО дори и при офанзивна операция срещу "вероятния противник", а при дефанзивни операции (каквито УЖ се предполага да иавършва НАТО) Турция е абсолютно ненужна...Най-интересно ще стане ако Ердоган се усети че САЩ му готвят участта на Асад, и Турция има интерес от стабилна Сирия.Но предполагам че ще има още проблеми в Турция преди това, че може и някоя "умерена демократична опозиция" да му спретнат на Ердоган. Не че той е цвете, ама явно азиатските народи само така могат да се управляват...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 5
ing5rov
преди 7 години
В крайна сметка , ако САЩа отстъпи и върне Гюлен , не се знае как ще се разплете чорапът с американското участие в опита за преврат...по вероятно е Гюлен да се разболее скоропостижно и да се яви пред всевишния.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
"Демокрацията е хубава идея, но си има сериозен недостатък - не бачка при *** народ."Ако там където "бачка" американската "демокрация " , мислиш че народа е умен ,тогава може.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 3
Jorkata
преди 7 години
Турците ще дъвчат мръвката заради тия си изстъпления.. да видим кога и как големия брат оттатък океана ще ги нацели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
abdul
преди 7 години
Ххаах, най-много ги е страх от техния диктатор... дето са на път да си го изберат :-DЧе тогава всички опорки изпадат в транс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 44 rate down comment 6
STRAHO
преди 7 години
"САЩ и НАТО имат труден проблем за решаване: какво да правят с ценен съюзник, който все повече се отдалечава от демократичните норми"===От кога "демократичните норми" са водещ критерий при избора на съюзници!? Сирия не бе ли по демократична от Саудитска Арабия, ВАЖЕН ДЪЛГОГОДИШЕН СЪЮЗНИК на САЩ и Запада?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още