IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария затяга достъпа на мигранти

Будапеща ще строи нова гранична ограда и асфалтиран път за граничните полицаи

16:09 | 17.09.16 г. 20
<p>
	Група мигранти преминават под бодливата тел на оградата между Унгария и Сърбия.<em> Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Група мигранти преминават под бодливата тел на оградата между Унгария и Сърбия. Снимка: архив, Ройтерс

Нова ограда, съоръжения за електронно следене и асфалтиран път за граничните полицаи – мерките са част от продължаващите усилия на Унгария за спиране на потока от имигранти и бежанци от Близкия изток, Азия и Африка на южните й граници.

Правителството още не е обявило график за осъществяването на проектите по границата, но кметът на Ашотхалом - село на сръбската граница, заяви, че оградата, построена през миналата година, е променила всичко.

"На практика в селото беше възстановен редът, което е огромно постижение, тъй като миграцията причиняваше проблеми от години", казва Ласло Торочкай, неотдавна избран за зам.-председател на крайнодясната партия Йоббик. "Най-непоносимо беше през 2015 г., когато хиляди мигранти дневно минаваха през селото ни, макар че още от септември 2014 г. стотици нелегални мигранти пристигаха всеки ден тук", допълва той.

Оградите на Унгария, нейните антиимигрантски кампании и лошото отношение към бежанците бяха критикувани остро от Върховния комисариат на ООН за бежанците и различни правозащитни организации. Премиерът Виктор Орбан обаче остава непоклатим в политиката си на "самоотбрана" в областта на миграцията и срещу приемането на повече бежанци.

Близо 400 хил. души са преминали през Унгария миналата година с намерението да достигнат Германия, Холандия, Швеция и други по-богати страни от Европейския съюз (ЕС).

Откакто бяха завършени оградите, подсилени с бодлива тел, на границата със Сърбия в средата на септември 2015 г. и по хърватската граница месец по-късно, броят на мигрантите, влизащи в Унгария, спадна от средно 100 на ден през първата половина на 2016 г. на около десетина дневно през последните седмици.

Торочкай е създал въоръжен охранителен отряд, който да патрулира по границата и да задържа мигранти много преди миграцията през Балканите да привлече национално и международно внимание. Той смята, че подобрената инфраструктура ще засили ефективността на границата.

"Мигрантите прерязват оградата с помощта на инструменти и на сръбските каналджии“, казва Торочкай в интервю. „Те обаче ще се озоват пред много по-укрепена ограда и ще им трябва повече време да я прережат, а през това време патрулите ще могат да стигат до мястото по-бързо по асфалтирания път и да залавят нарушителите", допълва той.

Обявявайки плана за новата ограда, Орбан каза миналия месец, че тя ще е достатъчно солидна да спира дори голям приток на хора, ако например Турция позволи на милионите бежанци на нейна територия да тръгнат към Западна Европа.

"Ако не успеем да се справим, ще трябва да ги удържаме със сила. И ще го направим", предупреди Орбан.

Жителите на Ашотхалом, много от които се оплакваха миналата година, че мигрантите повреждат реколтата им, докато пътуват на автостоп до Будапеща, споделят смесени чувства за оградата. "Ако дойдат, ще успеят да прережат и нея", заяви Норберт Фаркаш, безработен младеж от Ашотхалом. "Може би решението е да ги пуснат да вървят където искат" , смята той.

Пенсионерката Розалия Ковач обаче иска мигрантите да бъдат спирани. "Тук вече сме прекалено много, каза тя. Не се отнасям към тях зле, защото и те не ми правят нищо лошо. Само че вече тук сме много хора", казва тя.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 7 години
нееее, аз съм на Сорос човек ... хахахахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 7 години
кво да внимава, той не спира
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 7 години
еми не, гласовете в главата само са за теб :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 0
mitkomik
преди 7 години
Е как къде???? В Овча купел :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 2
fri
преди 7 години
10Императорът до: Boicho Popov- може би защото khao е човек от "investor"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 0
fri
преди 7 години
а ние къде ще ги денем, като всички наоколо затягат достъпа, т.е. затварят границите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 1
michaelis12
преди 7 години
Граничарят и въобще войникът на пост решава кой да бъде застрелян и кой не--------------------------------------------------------------------------------------------------------да Импе само, че това е последна мярка наистина последна щото после са разправии и то големи, плюс тва и ше ти тежи на съвеста, че си утепал некой маннгал. И без тва като беше Комунизма никой не смееше да мине щото знаеше кво следва !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 0
michaelis12
преди 7 години
кви нацистки бе басттун аз като служех на границата такива бяха законите.!!! Знаеш ли като чуеха звука на калашника каналджиите как лягаха на земята и не мърдаха, за да не останат там завинаги и даже и награди даваха като хванеш такива. Първо се стреля във въздуха и ако въпросния нарушител не спре или ти застрашава живота или има оръжие ти си в пълното право да го направиш на пробита гайда. На мене не ми се е налагало да стрелям по хора, както и на колегите беше достатъчно само във въздуха и всичко замръзваше ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 2
michaelis12
преди 7 години
че човека е прав кво нещо неверно да е казал ? Нали падна Комунизма за да има свобода на словото ееее къде я тая свобода ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 20
Boicho Popov
преди 7 години
Внимавай с коментарите и определенията, за да не последва наистина бан! Считай го за предупреждение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още