IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Медиите в Гърция чертаят поредни сценарии за предсрочни избори

Международните кредитори искат нови рестриктивни мерки с цел през 2018 г. да бъде постигнат бюджетен излишък от 3,5%

10:48 | 25.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Гръцкият премиер Алексис Ципрас.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гръцкият премиер Алексис Ципрас. Снимка: Ройтерс

За набиращи скорост сценарии за предсрочни избори в Гърция пише гръцкият вестник "Катимерини", цитиран от БТА.

Изданието посочва, че до момента правителството на Алексис Ципрас е следвало твърдата линия, че избори ще има в края на мандата. Сега за първи път дава да се разбере, че може да не бъде постигнато договаряне с кредиторите по важните за страната въпроси.

Според гръцките медии Ципрас е готов на големи компромиси в името на постигане на споразумение за опрощаване на част от дълга на Гърция.

Според други печатни издания международните кредитори искат нови рестриктивни мерки за Гърция. Целта на новите мерки е през 2018 г. да бъде постигнат бюджетен излишък от 3,5 на сто. 

Според публикация на в. "Имерисия" те настояват за реформи на пазара на труда и приватизация, орязване на социалните разходи, преразглеждане на данъчните облекчения, намаляване на разходите за отбрана.

За критични десет дни до заседанието Еврогрупата на 5 декември пише в. "Ефимерида тон синдактон". До заседанието на финансовите министри, когато ще бъде разглеждана втората оценка на спасителната програма на Гърция и евентуално ще бъде поставен въпросът за облекчаване на дълга, има редица критични моменти и събития като изборите в Австрия и референдума в реформа в конституцията в Италия.

Сред водещите за печатните издания теми е и кипърският въпрос, преговорите по който претърпя пореден неуспех след като лидерите на двете общности на острова не постигнаха компромис в рамките на нов кръг разговори в Швейцария.

В. „Та неа" отбелязва, че по отношение на кипърския въпрос има несигурност, а за очакваната среща между премиера на Гърция Алексис Ципрас и президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган във връзка с обединението на острова все още има неяснота дали ще се състои.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още