IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три години условна присъда за бившия шеф на гръцката статистика

53-годишният мъж обаче е обвинен и във фалшификация на данни

17:58 | 01.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Андреас Георгиу. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Андреас Георгиу. Снимка: Архив Ройтерс

Засега поне няма да влиза в затвора, но и не може да си отдъхне окончателно – гръцки съд осъди бившия директор на гръцката статистическа служба Андреас Георгиу на две години затвор, но замени присъдата с тригодишна условна присъда, предава полудържавната агенция ANA-MPA. Присъдата е заради превишаване на служебните правомощия.

Но над него е надвиснал още един Дамоклев меч – 53-годишният мъж е обвинен във фалшификация на данни. Ако съдите го признаят за виновен, той ще трябва да влезе зад решетките.

Андреас Георгиу е бивш служител на МВФ и преподавател по бойни изкуства. Той застана начело на националната статистика на Гърция три месеца след приемането на спасителната програма през 2010 г. Той е обвинен, че през същата година не е уведомил борда на директорите на статистическата служба, че според нова методика бюджетният дефицит на Гърция е много по-висок от очакваното и всъщност минава 15% от БВП. През есента Георгиу призна, че е срещнал съпротива в институцията срещу отчитането на толкова висока цифра.

През 2011 г. бивш член на борда на Elstat обвини ръководителя в завишаване на дефицита под натиска на германските кредитори. Прокуратурата повдигна обвинения във фалшифициране на данни и превишаване на задълженията срещу Георгиу и още двама служители, като възможната присъда е лишаване от свобода между 5 до 10 години.

Георгиу категорично отхвърля обвиненията с аргумента, че е приложил европейските счетоводни стандарти. Позицията му е подкрепена и от Евростат. ЕК многократно потвърди, че подадените данни са надеждни и са докладвани своевременно на Евростат.

Дори отявлени противници на кредиторите, като например бившия финансов министър Янис Варуфакис, смятат, че делото е лов на вещици. В своя блог професорът по икономика Варуфакис пише, че с делото трябва да бъдат приспани феновете на правителството, докато то прилага същите мерки за строги икономии, „които преди три години въведе и кабинетът на Папандреу“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още