IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сергей Лавров: Разширяването на НАТО на Балканите е грешка

Алиансът наруши "джентълменски споразумения" да не се разширява на Изток, смята руският външен министър

11:31 | 19.02.18 г. 41
<p>
	Сергей Лавров. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Сергей Лавров. Снимка: Архив Ройтерс

Разширяването на НАТО и влизането на страните от Западните Балкани в пакта е грешка, смята руският външен министър Сергей Лавров в интервю за сръбската информационна агенция Bata, цитирано на сайта на руското Министерство на външните работи.

Лавров е категоричен, че Алиансът е нарушил "джентълменско споразумение" с Русия от 90-те години, според което НАТО няма да се разширява на изток. Такива обещания са били дадени от ръководители на САЩ и европейски държави, но не са били вписани в официален документ. "Навярно трябваше да го направим", коментира руският външен министър.

Според Лавров стремежът е да се държи Европа разделена на две, а разделителната линия се приближава все повече към руската граница и дори големи контингенти на страни от НАТО вече са разположени по границите с Русия.

"Това не само противоречи на договорките, но и нанася и колосална вреда на усилията да бъде обезпечена сигурността и безопасността на Европейския континент", категоричен е руският външен министър. НАТО не може да се справи с терористичните заплахи, или с наркоканалите, например, коментира още Лавров.

Той посочва, че след трите три вълни на разширявания на Алианса сега на дневен ред са и Западните Балкани, като страните в региона са изправени пред избора - със Запада или с Русия. Лавров определя и приемането на Черна гора в НАТО като "абсолютно ненужно".

В своето интервю пред Bata руският външен министър посочва още, че пред избора Русия или Запада е била поставена и Украйна и това е причината за проблемите на страната - държавен преврат, появата на радикали и неонацисти и т.н.

"Русия никога в историята на Балканите не е търсела конфронтация в региона, а винаги се е старала да я ликвидира и да помогне на балканските народи да отстояват своите държавни интереси, своите духовни, религиозни, културни, цивилизационни корени", отбеляза Лавров и допълни, че и сега в Москва се ръководи от същата логика.

По отношение на стратегията на ЕС за интегрирането на Западните Балкани руският външен министър е категоричен - отношенията с Брюксел не трябва да бъдат противопоставяни на отношенията с Евразийския съюз. Той посочва, че в Москва не виждат проблем държавите в региона да станат част от Европейския съюз.

"Предлагат им условия за присъединяване и те са длъжни сами да оценят доколко тези условия ги устройват, доколко отговарят на националните интереси на съответните държави", казва Лавров пред сръбската агенция.

Той припомня, че между Сърбия и Русия има договор за свободна търговия и посочва, че Белград е пример за политика, която се стреми да използва предимствата и на Запада, и на Изтока.

"Сръбският президент Александър Вучич каза какви са приоритетите на Сърбия - да влезе в Евросъюза, но никога не е казвал, че това ще бъде за сметка на Русия", допълни още Лавров.

По-късно през тази седмица Сергей Лавров ще бъде на официално посещение в Сърбия. Планирани са срещи с неговия колега Ивица Дачич, както и с премиера на страната Ана Бърнабич и президента Александър Вучич.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 13 rate down comment 14
Mavi Goz
преди 6 години
Ми такива са... За разлика от лустросаните офицери на Вермахта, които четат Гьоте и слушат Вагнер, докато пълнят концлагерите и сравняват цели европейски градове със земята... И кой ги доведе тези ограничени и прости съветски офицери в България? Не беха ли дедо ти и компания, които направиха България съюзник на Хитлер? Сигурно са били изискани интелектуалци и са пишели стихове, докато германците правят съветските градове на дреб и избиват милиони руснаци?Руските офицери са си руски офицери и си седят в Русия - там си ги харесват. Проблемът е, че много станахте мераклиите да им отидете там и да ги учите на обноски, а после па не ви харесва, като ви върнат визитата... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 8 rate down comment 6
Спящият бик
преди 6 години
И още от същия автор за съветското джентълментство:"...Мисля, че приблизително най-точното название на съветския режим е социалистически феодализъм, както веднъж гневно го нарече един от нашите най-добри поети. Обществената структура на нашето ново общество напомня удивително феодалната обществена структура, като приликата е още по-удивителна, когато сравним правата и задълженията на отделните звена. Сигурен съм, че един историк би направил много интересно сравнение между държавата на Борил и съвременна България. Разликата е, че феодалите от онова време не са подражавали буквално на византийските феодали. Но нека хвърлим око на обществената структура у нас, каквато тя е установена десет години след навлизането на съветската армия в България. Начело на страната стои главният български феодал, който е назначен от СССР, за да управлява от негово име страната. Българският произход на феодала е въпрос на елементарна куртоазия. Обикновено той е подбиран след аранжирана борба с други претенденти за мястото на пръв феодал. Техните аспирации биват периодически подхранвани от СССР, за да се държи в състояние на несигурност първият феодал и същевременно да се улесни контролирането на действуващите в страната сили. Главният критерий за избирането на първия феодал естествено е верността към СССР, без значение дали начело на последния стои Сталин, Маленков, Хрушчов или Брежнев. По-същество феодалът е висш съветски държавен чиновник и неговата лоялност е към съветската държава. Той притежава властта на абсолютен монарх по отношение на всичко, което не засяга съветските интереси. Той не е длъжен да се отчита пред никого, освен пред тия, които са го назначили. След него в йерархията и в кастово отношение идват феодалите членове на Политбюро. Всички те, без изключение, са назначени от СССР, често пъти срещу волята и въпреки протестите на първия феодал. Те имат силна, но ограничена власт. Но и те както първия феодал не могат самостоятелно да взимат решение или да действуват по никакъв въпрос, засягащ интересите на техните работодатели. Техните места също не се смятат за гарантирани, тъй като към тях винаги се стремят амбициозни по-нисши феодали. Особено се внимава никой от тях да не се обособи като силна и властна личност. Както е известно от историята, върховният монарх винаги е фаворизирал слабите, неинтелигентните, безличните феодали. Ако случайно между тях се появи силна и независима личност, СССР взима грижата да го ликвидира..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 9 rate down comment 5
Спящият бик
преди 6 години
"...И тъкмо защото всичко съветско е прекалено идеализирано, мнозина от тях (комунистите - идеалисти, бел. моя) потръпват при първата среща със съветски офицери и войници, навлезли в нашата страна. Невероятната ограниченост и простотия на офицерите от Червената армия, липсата на каквито и да е културни или интелектуални интереси и тяхното доста първобитно изумление пред цивилизования вид дори на военновременна България сякаш подсказват огромната пустош на съветския духовен живот..."Георги Марков, "Задочни репортажи"https://chitanka.info/text/2898-zadochni-reportazhi-za-bylgarija
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 12 rate down comment 12
Mavi Goz
преди 6 години
Бичата ти тимберица явно не е зацепила фактологията на заглавието, а то е, че джентълмените от Запада не спазиха "джентълменските" си обещания... ;) :lol:Мани я Русия и руснаците - те не са джентълмени. Просто казаха и си изтеглиха войските от Източна Европа, позволиха на Германия да се обедини, даже не попречиха на НАТО да изсипе хиляди тонове бомби с уран в Сърбия, говориха, че е грешка войната в Ирак, говориха, че е грешка войната в Либия... Изобщо, нагли б лядове... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 12 rate down comment 15
Mavi Goz
преди 6 години
Хихи... Ние на неколко пъти сме се отървавали от руското робство, след като ни направиха държава - тая година ше станат 140 годин от тая мрачна дата - ти сигурно ше слушаш траурна музика на 3-ти март, докато разни *** трупат китки по паметниците на поробителите... :) :lol: Ти сигурно ше прескочиш до джамията за един дженазе намаз, напук на мероприятието пред Св. Ал. Невски - тоз гнъсен символ на робството... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 17 rate down comment 6
Спящият бик
преди 6 години
Русия и джентълментство - доживях и тази наглост да чуя!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 14 rate down comment 8
khao
преди 6 години
Русия никога в историята на Балканите не е търсела конфронтация в региона.....-----Тук как излъга, бацееее ! :):) Примери от историята колкото щеш !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 13 rate down comment 9
khao
преди 6 години
нормално, кво друго да каже ватника ... не им е приятно много че се отървахме от руското робство ! :):):) ае пошол на ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 15 rate down comment 12
Mavi Goz
преди 6 години
Мда... Виж, за това не бех се сетил, че Русия ни е вкарала в НАТО и че пак тя е организирала нацистсия преврат в Киев, та и Украйна да влезе у ЕС и НАТО... Хитра схема... Начи да чекаме скоро Путин и Беларус да набута у НАТО, да да му сработи хитрия план да превземе Пакта изотвътре...? Аз мислим, че ше му е мноо по-лесно, ако просто си нареже ракетите, самолетите и танковете като нас и предложи самата Русия за член на НАТО ... И да почне веднага война с Китай, та хем да смачка главата на змията, доде е още малка и не се е съвсем опаковала в технологии, хем да заслужи с кръв членството си в Алианса - не ти ли звучи още по-хитро? :lol:Даже ся се замислих, че сигурно и в Сирия руснаците и американците заедно воюват срещу Асад, ама руснаците - тайно, за да не се издадат пред китайците, щот ги е страх от китайските технологии... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 11
supertrader
преди 6 години
Тя работата с Украйна е постановка да я вкарат в ЕС и в НАТО и биха имали не троянски кон а направо щяха да са фактора който диктува в Европа. Обаче не стана номера, колкото и да им помага Америка на руснаците, европейците не се оказаха чак толкова топли да приемат Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още