IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сергей Лавров: Разширяването на НАТО на Балканите е грешка

Алиансът наруши "джентълменски споразумения" да не се разширява на Изток, смята руският външен министър

11:31 | 19.02.18 г. 41
<p>
	Сергей Лавров. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Сергей Лавров. Снимка: Архив Ройтерс

Разширяването на НАТО и влизането на страните от Западните Балкани в пакта е грешка, смята руският външен министър Сергей Лавров в интервю за сръбската информационна агенция Bata, цитирано на сайта на руското Министерство на външните работи.

Лавров е категоричен, че Алиансът е нарушил "джентълменско споразумение" с Русия от 90-те години, според което НАТО няма да се разширява на изток. Такива обещания са били дадени от ръководители на САЩ и европейски държави, но не са били вписани в официален документ. "Навярно трябваше да го направим", коментира руският външен министър.

Според Лавров стремежът е да се държи Европа разделена на две, а разделителната линия се приближава все повече към руската граница и дори големи контингенти на страни от НАТО вече са разположени по границите с Русия.

"Това не само противоречи на договорките, но и нанася и колосална вреда на усилията да бъде обезпечена сигурността и безопасността на Европейския континент", категоричен е руският външен министър. НАТО не може да се справи с терористичните заплахи, или с наркоканалите, например, коментира още Лавров.

Той посочва, че след трите три вълни на разширявания на Алианса сега на дневен ред са и Западните Балкани, като страните в региона са изправени пред избора - със Запада или с Русия. Лавров определя и приемането на Черна гора в НАТО като "абсолютно ненужно".

В своето интервю пред Bata руският външен министър посочва още, че пред избора Русия или Запада е била поставена и Украйна и това е причината за проблемите на страната - държавен преврат, появата на радикали и неонацисти и т.н.

"Русия никога в историята на Балканите не е търсела конфронтация в региона, а винаги се е старала да я ликвидира и да помогне на балканските народи да отстояват своите държавни интереси, своите духовни, религиозни, културни, цивилизационни корени", отбеляза Лавров и допълни, че и сега в Москва се ръководи от същата логика.

По отношение на стратегията на ЕС за интегрирането на Западните Балкани руският външен министър е категоричен - отношенията с Брюксел не трябва да бъдат противопоставяни на отношенията с Евразийския съюз. Той посочва, че в Москва не виждат проблем държавите в региона да станат част от Европейския съюз.

"Предлагат им условия за присъединяване и те са длъжни сами да оценят доколко тези условия ги устройват, доколко отговарят на националните интереси на съответните държави", казва Лавров пред сръбската агенция.

Той припомня, че между Сърбия и Русия има договор за свободна търговия и посочва, че Белград е пример за политика, която се стреми да използва предимствата и на Запада, и на Изтока.

"Сръбският президент Александър Вучич каза какви са приоритетите на Сърбия - да влезе в Евросъюза, но никога не е казвал, че това ще бъде за сметка на Русия", допълни още Лавров.

По-късно през тази седмица Сергей Лавров ще бъде на официално посещение в Сърбия. Планирани са срещи с неговия колега Ивица Дачич, както и с премиера на страната Ана Бърнабич и президента Александър Вучич.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

32
rate up comment 10 rate down comment 15
Mavi Goz
преди 6 години
И btw, ако на тебе освобождението от руския ботуш беше ти донесло нещо положително, щеше да си стоиш във Видин и да обработваш земята, която чорбаджийското ти уж семейство си е върнало след "освобождението" от руснаците, а не да се довлечеш в София при паметника на "Цар Освободител" и да си разхождаш влашките ***, наследство от дедо ти, по бул. "Руски" - бивш "Цар Освободител", преживял под това име 120 години... Да се чуди човек, защо ли са го кръстили така руските мекерета през далечната 1889г. и даже Стамболов, Цанков и Богдан Филов - приятелят на Хитлер, не са го прекръстили или поне върнали старото му, традиционно българско име "Стамбул Джадеси" - щеше да е музика за твоите и на разни тукашни про шляци уши...?!! Можеше у Видин да построиш нови заводи на местото на ония, които никнеха като гъби след дъжд под руския ботуш през 50-те, 60-те и 70-те години у видинско, където хората работеха, създаваха семейства, отглеждаха деца, които ходеха на училище и също оставаха там да градят семейства, а Видин да се разраства... Моите деца и в Москва щеха да са добре - и двете са лекари. Но тук - едва ли - сички видехме как се отнесохте вие - евроатлантистите - с българското здравеопазване, което руският ботуш създаде в България.... Само се чудим, ти как точно би се справил некъде извън България, която, рано или късно ше се докара до там, че пак некой луд да я прави отначало ... и по спомени от художествената литература... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 16 rate down comment 14
Mavi Goz
преди 6 години
Руският ботуш си е ботуш - същият, като германския, като американския и прочее ботуши... И аз познавам германци, които не могат да дишат американците и отказват да говорят английски... хем от времето, когато половин Германия учеше задължително руски в училеще, като кака ти Ангелинка... Ходи питай японците колко обичат американския ботуш... :lol:Друг е въпросът, че в България руски ботуш е стъпвал веднъж през 1878 и веднъж през 1944. Двата повода са различни и различни са последствията за България. В първия случай се появява отново нещо като България на картата, а в другия - просто сме бити във война, в която за втори път сме били срещу Русия, без и двата пъти (и в Първата, и във Втората СВ) да сме били с нещо предизвикани или ощетени от Русия, не ли нападнати от нея. Русия е ЕДИНСТВЕНАТА ИЗОБЩО държава, която е имала свой, собствен - политически и военен интерес - от съществуването на нашата държава на картата ... Виждаш сега колко всички са загрижени дали ше я има България, или не - важното е територията, та да я ползваме за бази. Бази срещу Русия! И после, като ни изтърбушат руснаците пак - руски ботуш... :lol: Това е! Иначе, в празната ти кратуна и ботуши се разхождат, и цървулите на дедо ти, и какво ли още не шитни... Да, мислиш като поляк или литовец - затова си тъ пак, щото те имат некво основание, щото от векове са си прибутвами напред-назад границите с руснаците, а ти си просто... ***... Децата ми сигурно са ти каки, но когато бегаха, тука вече се виждаше и от самолет резултатът от упражненията по русофобия на празноглавци като тебе във властта... И днес вече се вижда и от космоса, как цели области вече не светят нощем - пустиня...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 6 rate down comment 0
Pyramid
преди 6 години
Така са се ошашкали, че една фамилия / на български, "Чуков"/ приравняват, серсемите, на "призив за тероризъм" или нещо от вида. И, понеже се пишат по-католици от Папата, още и в електронния си "коректор" са въвели такова "правило". Не казвам "Редактор", т.к.тук, тази дума е табу. Щото за като им четеш "умните" статии, грешките са повече от онези в тетрадката на първолак. При това, злостни, преднамерени и постоянно повтарящи се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 16 rate down comment 9
khao
преди 6 години
мое да избълва една го вняна българска уста.----еми ае спри се че ни удави ... :):) и в Полша напримерно ги мразят повече от нас, имам добър приятел поляк... как не ги диша, имам и един литовец, оня направо отказва да говори на руски, въпреки че го знае много добре ... и те така с твоите умности !!! учиш ни колко е добър за нас руския ботуш, докато децата ти са в САЩ :):) ..... ае спри се ! децата ти не ти вярват, чакаш ние да ти повярваме :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 14 rate down comment 13
Mavi Goz
преди 6 години
Точно така, младеж - гледай смело назад! Там е истината, там са некъде и твоите кинти... :lol:Само се чудим, що ли най-як бизнес с руснаците днеска праат онея, дет са си преточили по един океан кръв с тех през вековете, а тука, дето руска пушка по българин не е гръмнала - пълно с такива "историци", хем патриоти, гиби... :lol:И чехите, и унгарците, дето и войски на германците са давали за източния фронт, и после - съветска окупация, ама истинска - не като тука, без един войник... И никога ни в Германия, ни в Турция, ни в Чехия, ни в Унгария нема да чуеш толкова отрова, колкото мое да избълва една го вняна българска уста...То и затова, откак вресльовците като тебе, с тия байряци и с тия песни на уста се фанахте да опраате България, съвсем я оправихте... Дали ше остане некой тука, като съвсем я оправите? Щот и пи шките ви са големи само тука, дето сте анонимни мишляци, та и деца не моете направи... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 7 rate down comment 4
Спящият бик
преди 6 години
Не мога да повярвам, че името на министъра на външните работи на съветска Русия Вячеслав Молото.в е признато официално за нецензурно от Инвестора!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 13 rate down comment 5
Спящият бик
преди 6 години
Нацистите са се учили от Ленин, Сталин, Берия и останалите на концлагери и масови убийства, но пак не са успели да достигнат дъното на учителите си. Мога да ти цитирам Солженицин, но ти и него не признаваш за авторитет, естествено... Защото съветските мекерета сте си все същите, няма промяна... Навремето по същия начин протестирахте против нарушаването на "джентълментското" споразумение ***-Рибентроп със същите нацисти! Добре, че има история, има памет, а не само съветска пропаганда и фалшиви новини! Мислехте, че сте го убили Георги Марков - ей тъй, джентълментски, с чадърчето?!... Ха-ха, щенка ви се!...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 8 rate down comment 6
khao
преди 6 години
Св. Ал. Невски - тоз гнъсен символ на робството---абсолютно прав си, и за мен е парадоксално най големия храм в България посторен с пари от народа и наречен от същия народ да се казва Св.Св Кирил и Методий да носи име на мюсолманина Невски !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 10 rate down comment 9
khao
преди 6 години
... след като ни направиха държава ---ивинен си за пропуските в знанията по история които имаш. все пак това не е вашата история... всъщност ние сме създали тяхната държава !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 7 rate down comment 11
Mavi Goz
преди 6 години
Ти чети, чети... Напоително чети за СССР, нищо, че го нема вече... Така със сигурност ше разбереш какво се случва в момента и може даже да измислиш как от това да изкараш кинти... Нали си бик, току виж, си се събудил ... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още