IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-голямата гръцка банка е обвинена в нарушаване на контрола върху капиталите

Трансакциите са свързани с базирания в САЩ конгломерат Libra, който е един от големите поддръжници на Демократическата партия

20:42 | 01.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Главният прокурор за борбата с корупцията в Гърция обвинява най-голямата банка в страната, Piraeus Bank, в нарушаване на контрола върху капиталите при трансакции, свързани с американския конгломерат Libra Group, който преди време помогна за спасяването на банката, пише Financial Times.

Делото поражда съмнения за управлението и стабилността на гръцките банки, които все още не са успели да се възстановят от 8-годишната криза, при която брутният вътрешен продукт на страната намаля с 25%.

То също така разкрива близките връзки между Piraeus и Libra, чиито собственици превърнаха малката корабна компания с няколко плавателни съда в международен конгломерат с операции в 35 страни – от корабоплаване до авиация, възобновяеми енергийни източници, туризъм и финансови услуги.

Прокурор Елени Тулупаки разследва Piraeus, бившия й ръководител Михалис Салас и редица трансакции, свързани с Libra, собственост на семейство Логотетис, което е голям поддръжник на политици от Демократическата партия в САЩ.

Разследването било предизвикано от данни на Гръцката централна банка и агенцията за борба с прането на пари за трансфери на средства през 2016 г. от Piraeus към офшорни компании в Кипър, сред чиито собственици са основателят на Libra Михаел Логотетис и други служители на компанията.

Libra и Салас отричат да са извършвали нередности. Техният адвокат казва, че в разследването на прокурора има сериозни пропуски и че са поискали то да бъде спряно. Piraeus е отказала коментар.

Libra беше един от най-големите кредитополучатели на Piraeus, а по-късно помогна за спасяването на банката, като изкупи кредити и нови акции, когато тя нямаше други поддръжници.

Сега групата е управлявана от Георгиос Логотетис, син на основателя Майкъл Логотетис. Израснал в Лондон, а сега живеещ в Ню Йорк, Логотетис-младши и семейството му са смятани за стълбове на гръцко-американската бизнес общност и са в кръга на спонсорите на Демократическата партия, включително подкрепиха кандидатурата на Хилари Клинтън за президентските избори през 2016 г. Логотетис, който е запален филантроп, е член и на борда на директорите на благотворителна организация, създадена от бившия американски президент Барак Обама.

Логотетис си създаде име на умел бизнесмен, след като продаде кораби на компанията през 2006 г. в разгара на международния транспортен бум и навлезе отново на пазара през 2009 г., когато цените на корабите бяха на историческо дъно.

По време на кризата той засили връзките на компанията с гръцки банкери и политически лидери, като в същото време продължи да инвестира във възобновяема енергия. В някои случаи инвестициите бяха финансирани със заеми от Piraeus.

През октомври 2017 г. Гръцката централна банка направи специален одит на бизнес отношенията на Libra с Piraeus, който според нея е разкрил „редица трансфери на средства в чужбина в нарушение на контрола върху капиталите“, сочи официален доклад, видян от Financial Times.

В него се отбелязва, че Libra има „широко сътрудничество с банката и е един от най-големите й акционери“.

Гърция наложи контрол върху капиталите в средата на 2015 г., когато банките временно загубиха достъп до финансиране при извънредни ситуации от Европейската централна банка и страната беше близо до излизане от еврозоната. Контролът беше отменен напълно едва през септември тази година.

Доклад на Гръцката агенция за борба с прането на пари от ноември 2017 г. също породи притеснения за трансфери на пари в чужбина от Piraeus.

Съдебен източник заяви, че последвалото проучване от прокурора е разкрило „достатъчно индикации“, оправдаващи допълнително разследване.

Високопоставеният съдия Константинос Протонотариос пое случая през миналия месец. Той ще разпита около 40 души, предимно бивши банкери от Piraeus, ръководители и членове на борда на директорите на Libra и ще представи изводите си пред специален съдебен съвет, който ще реши дали да отнесе случая пред съда, заяви съдебен представител.

„Нито Libra Group, нито притежавани или контролирани от Логотетис компании са били замесени в нарушения на контрола върху капиталите“, съобщи компанията и допълни, че по закон единствено банките са отговорни за съобразяването с регулациите.

Piraeus задълбочи отношенията си с Libra през 2014 г., когато банката продаде кредитен портфейл от 1,05 млрд. долара на компания, притежавана от Майкъл Логотетис. Това беше една от първите големи продажби на лоши гръцки кредити, като Piraeus е предоставила заем от 200 млн. евро за финансиране на придобиването, показва одитът на централната банка. Компанията на Логотетис придобила кредити за 310 млн. евро със значителна отстъпка от номиналната стойност, но все пак сделката е била доходоносна за Piraeus, която ги купила за по-малко пари при по-ранна сделка, става ясно от одита. Libra твърди, че платената цена била значително по-висока от 310 млн. евро.

Една година по-късно, през ноември 2015 г., Piraeus иска помощ от Libra, тъй като изпитва затруднения да финализира увеличаването на капитала с 2,5 млрд. евро, договорено с кредиторите на Гърция.

Няколко часа преди изтичането на крайния срок Piraeus има недостиг от близо 200 млн. евро. В последния момент Libra предоставя 110 млн. евро, от които 70 млн. евро се състоят от парично обезпечение на необслужван заем, показва одитът. По-късно Логотетис-младши заявява, че групата е „горда“, че е помогнала за спасяването на банката. Libra оспорва сумата от 110 млн. евро, посочена в доклада на централната банка.

Миналия месец Piraeus беше глобена с 5,2 млн. евро от ЕЦБ заради освобождаването на парични обезпечения на нередовни длъжници, за да помогне на инвеститори, включително Libra, да закупят акции на банката.

Libra отрича категорично, че е била третирана благоприятно от Piraeus Bank.

През 2017 г. новият главен изпълнителен директор на Piraeus започна преструктуриране и Логотетис се съгласи да ускори изплащането на дълга от 900 млн. евро към банката.

„Експозицията на Piraeus Bank към Libra Group и свързани с нея компании беше намалено с над 600 млн. евро през последните 18 месеца. Това е безпрецедентно изплащане на дълг. То дори може да е едно от най-големите намаления на заеми в историята на гръцките търговски банки, с което дълговете ни към банката са съвсем малки в сравнение с преди“, съобщи Libra.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още