IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия потъва в дълбока коронакриза

Страната се насочва към пик на вълната, докато икономиката и заплатите продължават да падат, а милиони руснаци са изложени на риск от бедност

15:43 | 28.04.20 г. 32
Автор - снимка
Създател
<p>
	&bdquo;Новатек&ldquo;, втората по големина след &bdquo;Газпром&ldquo; газова група трябваше да спре да работи в Мурманск. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

„Новатек“, втората по големина след „Газпром“ газова група трябваше да спре да работи в Мурманск. Снимка: Bloomberg

Министърът на финансите Антон Силуанов също призна, че тази година страната му ще трябва да изразходва половината от резервите на държавния си фонд от около 6,8 процента от БВП, за да смекчи последствията от двойния удар - спада на цените на петрола и последиците от спирането на дейността на компаниите.

Междувременно енергийните компании също трябва да затворят. „Новатек“, втората по големина след „Газпром“ и частна газова група трябваше да спре да работи в Мурманск. Сега системите трябва да бъдат дезинфекцирани основно, поясняват от компанията. Работниците ще бъдат пратени под карантина.

Марсел Салихоу от Московския център Carnegie вижда друг проблем: Русия трябва да запечата нефтени кладенци заради пакта с ОПЕК. А след рестартирането си за тях ще е по-трудно да се върнат към нивото преди кризата, защото руските нефтени кладенци често са много стари, а технологията е остаряла.

Русия е изложена на риск от сериозен провал в ерата след корона кризата. В руското ръководство бушува битка за парите за помощ за съживяване на икономиката. Обещанията варират от 26 млрд. до 40 млрд. долара – последната сума би се равнявала на 3,1 процента от БВП.

Милиони са заплашени от бедност

Мерките включват отпускане на безлихвени заеми и отсрочване на кредитите за компании в сектори, особено силно засегнати от корона кризата, но също така и временното увеличение на обезщетенията за безработица и пенсиите за отделните групи от населението.

Кремъл обаче отхвърля разпределението на така наречените хеликоптерни пари. На Русия просто ѝ липсват средства за това, казва Герман Греф, ръководител на държавната „Сбербанк“.

От своя страна ръководителят на централната банка Елвира Набиулина се опасява от инфлация, като така отрича плановете за директните плащания към населението. Парите, дарени от държавата, вероятно биха заменили само доходите, които много руснаци сега губят. Още през първото тримесечие, което едва ли е силно засегнато от кризата, реалните доходи са паднали а с 0,2 процента, според статистическата служба.

За годината като цяло Игор Поляков от Центъра за макроикономически анализи и краткосрочни прогнози очаква спад до дванадесет процента. Това би причинило значително по-високи загуби на доходи от тези, претърпени от руснаците след кризата в Крим и Украйна през предходните години.

С това милиони хора са заплашени да се озоват под прага на бедността. Спадът в потреблението от своя страна удари тежко икономиката, особено малките и средните предприятия. „Мнозина няма да се събудят от дълбокия икономически сън“, предупреждава собственичката на веригата AnderSon Анастасия Татулова. Тя е помолила Путин за спешна помощ за компаниите в рамките на предавана по телевизията предприемаческа консултация - без резултат.

Тази стиснатост обаче може да си отмъсти, защото банките предупреждават за огромни кредитни балони. Ръководителят на държавната банка ВТБ Андрей Костин предупреждава за неизпълнение на заеми за над 30 млрд. долара. Тогава държавата ще трябва да спасява банките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

31
rate up comment 9 rate down comment 3
khao
преди 4 години
искам да съм като теб, син на активен борец и да псувам високомерно пролетарят от долни бачкатори... баси кефа!! даже ми стана :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 8 rate down comment 1
Oбичам България
преди 4 години
Не е правилно да работиш с този % все още. По целия свят лъжат за него - някои страни не включват смъртни случаи от старчески домове, а други включват само ако липсват други заболявания. В същото време китайците ги хвана срам от лъжите и коригираха с 1000. Руснаците са доказани лъжци в последните 200 години с неудобни числа, когато става въпрос за техни грешки и престъпления. Така, че този % в момента е просто една стъкмистика, с която да си играят политиците на запад и на изток...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 7 rate down comment 3
Oбичам България
преди 4 години
Това с % е много погрешно. Първо много западни страни включват в смъртните случаи само хора без придружаващи заболявания или не включват хора починали в старчески домове, втори - руснаците и китайците са доказани лъжци, когато става въпрос за загинали при такива обстоятелства. Китайците наскоро коригираха с 1000 понеже им стана неудобно. Така, че по целия свят се лъже много здраво с тези % и е много рано да се използват като аргумент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 7 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 4 години
А бре, Бойче, и името на собствения ви сайт ли вече е мр ъсна дума? Ми мр ъсна е, викаш... С такива статии и кла кьри... то и капиталистскоро тука ше го баннете като функция на ин вестор и като неприсъща на политкоректната повеля на зелената идея и движещите народни маси на трудещите се зад нея... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 11 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 4 години
Пхахаха... Пролетарии от вси страни, съешавайте се в *** .... 24/7/12... Бойчо, с такива го вняни матрялчета само мухи го внярки шти останат за аудитория... Но пък така се формира революционно съзнание у масите. И с комсомолски плам ше погребете расията предсрочно... в добавената реалност на бившия ви вече инвесторски сайт... ;) :lol:Айде, сполука и на слука... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 7 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 4 години
А на Мави децата в лошите Щати...Пълно е с подобни демагози, кат него, а папагалите отстрани зяпат и повтарят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 6 rate down comment 5
khao
преди 4 години
95% са като жеката, балъци бачкатори и 5% като мави ги водят за носа. оня говори за светло бъдеще и *** от балъка, а тая болонка маха с опашка и си мечтае да порасне и стане немска овчарка щото другия така го е "формулирал" :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 7 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Като се сблъскат челно с фактите и цифрите, празните кратуни почват да скандират "кeнeф", " комплексари", "платени"...и тн.Еех, шумкари, да имахте нещо в главите, че да осмисляте казаното, но при вас е безнадеждно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 7 rate down comment 6
khao
преди 4 години
мави лесно може да формулира, той е чедо на активни борци, партията и русия са му дали бизнес и са го направили човек.Ти си ***, нищо не си взел от партията? и преди и сега си беше тиняк, защо ги пазиш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 5
khao
преди 4 години
май кати
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още