IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Белият дом: Русия трябва да уважава суверенитета на Беларус

Беларуското правителство повече не може да игнорира призива за демокрация, допълват от Вашингтон

22:01 | 31.08.20 г. 19
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Evgeny Maloletka/Bloomberg</em></p>

Снимка: Evgeny Maloletka/Bloomberg

Русия трябва да уважава суверенитета на Беларус и правото не неговите хора да избират собствените си лидери, обяви прессекретарят на Белия дом Кейли Макенани, цитиран от Ройтерс.

Той коментира пред репортери, че лидерите на бившата съветска република Беларус трябва да вземат предвид исканията за демокрация, идващи от голям брой демонстранти, излезли на улицата през последните три седмици, за да протестират срещу манипулираните според тях избори.

„Големият брой беларуси, които протестират мирно, дава ясно да се разбере, че правителството повече не може да игнорира призива на хората за демокрация, а Русия също трябва да уважава суверенитета на Беларус и правото на неговите хора да избират своите лидери свободно и справедливо“, коментира още прессекретарят.

Миналата седмица заместник-държавният секретар на САЩ Стивън Бигън заяви, че руска военна интервенция в Беларус ще бъде „най-нежелана“, но все пак подчерта, че Вашингтон няма индикации за подобни планове. Той също така призова Минск да приеме посредничеството на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Десетки хиляди протестираха в Минск тази неделя срещу президента Александър Лукашенко, който е обвиняван от своите опоненти и от Запада за манипулация на изборите на 9 август с цел удължаване на 26-годишното си управление.

Лукашенко не показа никакви признаци да се съобрази с исканията на протестиращите. Той отрече изборните резултати да са фалшифицирани, но в понеделник спомена, че руският обществен живот е управляван от „донякъде авторитарна система“.

Беларус е най-близкият съюзник на Русия от бившите съветски държави, а територията му е неразделна част от европейската отбранителна стратегия на Москва. Президентът Владимир Путин покани Лукашенко в Москва в знак на подкрепа от Кремъл, а външните министри на двете държави ще проведат разговори в сряда, отново в руската столица.

Макенани заяви, че американските власти следят отблизо събитията в Беларус и подкрепят международните усилия за независим преглед на докладите за изборни нередности, нарушения на правата на човека и потискане на мирните протести.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 4 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Много ясно, всички умни и образовани българи обичаме България в ЕС и НАТО. Останалите...вие си знаете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
Остави го.Той Обича България в НАТО. Друго освен евроатлантическите ценности не личи да обича...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
nobel
преди 3 години
Аз може и да нямам връзка с реалността, но доста години Бойко и Цветанов бяха от една и съща партия. Е, ако сега Бойко го е изгонил за да се противопостави решително на Американското влияние в България и в защита на нашият суверенитет от Америка то си е негов проблем. Значи го чака безславно бъдеще. Освен ако Щатите имат не само един човек в България, а повече. Такава възможжност също съществува
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 5
Oбичам България
преди 3 години
Ти имаш ли връзка с реалността? Цветан Цветанов е бил винаги човека на САЩ в БГ, не Бойко Борисов. Парите от НПО-тата са за неговата нова партия и определени протестиращите групи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 6
Oбичам България
преди 3 години
Русият елит винаги си гледа кефа, сметката я плаща руският народ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
nobel
преди 3 години
Кажи ми моля те, какво да харесам в твоя коментар. След като нито е по темата, нито дори е по коментара на колегата. Предполагам, че е някаква висша проява на интелект, напълно непонятна за нас - простосмъртните
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 3
nobel
преди 3 години
То и тука демонстрираме мирно вече втори месец, но никой не ни обръща никакво внимание. Властта на някои места по света се сменя с избори. На други с демонстрации. На трети с войни като Ирак, Либия, Косово, Украйна. Зависи от Чичо Сам. Той каквото каже - това е правилното. А тука може да си демонстрираме до Второ Прешествие - Бойко има подкрепа на Евроатлантическите ни партньори и сменяне няма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Я, тролът бълхар отново на амбразурата. Денонощно. Няма делник, няма празник - громи Белия свят и "доказва" колко са готини *** и неговия Кремълски Мордор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
Белият дом: Русия трябва да уважава суверенитета на Беларус дядя Вова: Русия да си гледа кефа.Вече куклите Барби и Кен изглеждат еднакво - Кен например спокойно може да го вземеш за жена. Джендърите са срахливи кьопеци - само лаят и толкоз!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още