IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Богатството на руските милиардери се топи заради санкциите

Президентът на „Лукойл“ Вагит Алекперов е вероятно най-потърпевш от наложените срещу Русия мерки

12:09 | 08.03.22 г. 1
<p>
	Главният изпълнителен директор на &quot;Лукойл&quot; Вагит Алекперов. <em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Главният изпълнителен директор на "Лукойл" Вагит Алекперов. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Състоянието на руските милиардери се топи, откакто Кремъл стартира инвазията си в Украйна на 24 февруари. На 3 март нетната стойност на активите на руските милиардери, включени в индекса на милиардерите на Bloomberg, е с общо 88 млрд. долара по-ниска в сравнение с 23 февруари.

Президентът на „Лукойл“ Вагит Алекперов е вероятно най-потърпевш от наложените срещу Русия санкции. Той е загубил повече от 60 процента от личното си състояние за периода, преди да отпадне от списъка на Bloomberg на 2 март заедно с четирима други руски милиардери.

Statista.com посочва, че състоянието на международните милиардери се задържа около нивото от началото на годината. Сривът на руския фондов пазар и разпродажбата на руските активи на международните пазари след инвазията обаче причиниха астрономически загуби за руските милиардери.

Акциите на „Лукойл“, която е листната и в Лондон, се сринаха с над 80%.

Акциите на компанията на най-богатия човек в Русия Владимир Потанин – „Норилск Никел“, също листната в Лондон, отчитат спад в цената от над 50%, което е изтрило 4,5 млрд. долара от богатството му между 23 февруари и 3 март.

Още по-големи загуби понася Алексей Мордашов, който, освен че се занимава със стомана и злато, притежава и дял в германската туристическа компания Tui.

Генадий Тимченко от „Волга Груп“, който има сериозни интереси в сферата на природния газ и химикалите, също е сред най-засегнатите от санкциите.

Известният руски милиардер Роман Абрамович е изгубил около 2 млрд. долара, или 12% от състоянието си, от 23 февруари. Абрамович се наложи да продаде футболния клуб Челси заради санкциите.

Генадий Тимченко и Михаил Фридман присъстват в санкционните списъци на Великобритания и ЕС.

руски руски

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
Не само руските милиардери губят ВИРТУАЛНО богатство от спад на цената на акциите. Какво ще кажете за сривът на високотехнологичните акции в САЩ? А знаете ли каква е разликата? - В това, че руснаците държат реално производство, а коефициентите Р/Е на техните компании са многократно по-добри от тия на сащанските балони !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още