IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възстановянето на украинската икономика ще струва над 500 млрд. долара

МВФ очаква украинската икономика да се свие с 10% тази година, а инфлацията да се ускори до почти 20%

10:08 | 16.03.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Възстановяването на украинската икономика след военната инвазия на Русия ще струва 565 млрд. долара, сочат първоначалните изчисления на местните власти. Данните бяха представени от премиера на Украйна Денис Шмигал след срещата с тримата европейски премиери, които посетиха Киев, пише украинската информационна агенция Униан.

"Благодарни сме за помощта и подкрепата, която десетки държави и милиони хора по света вече предоставят на Украйна", коментира още украинският премиер и призова за помощ, за да бъде спряна тази война и да се създаде фонд за въстановяване на Украйна.

В правителството е създадена комисия, която оценява загубите за икономиката на страната, стана ясно още от думите на Шмигал.

От пресслужбата на правителството коментираха по-рано във вторник (15 март), че веригите за доставка в страната са прекъснати, предприята са разрушени, а някои не могат да работят, защото служителите им ги няма. "Точната сума ще стане ясна след края на войната", коментира финансовият министър Сергей Марченко.

Един от икономическите съветници на укаинското правителство Олег Ущенко отбеляза, че щетите, нанесени на инфраструктурата в страната, се изчисляват на около 100 млрд. долара. Половината от бизнеса е напълно затворил.

Международният валутен фонд (МВФ) очаква спад на брутния вътрешен продукт на Украйна с поне 10% за 2022 г. заради военните действия в страната. Фондът прогнозира инфлацията да се ускори до около 20 на сто.

Междувременно от Програмата за развитие на ООН предупредиха, че 90% от украинците са изправени пред риск от бедност и екстремна икономическа нестабилност. Войната ще сложи край на две десетилетия на икономически растеж в страната, посочва още агенцията, цитирана от Ройтерс.

Ако конфликтът продължи, бедността в Украйна ще се увеличи съществено. Преди нахлуването на руските военни в страната около 2% от украинците имаха доходи под линията на бедност, определена от организацията, и живееха с под 5,50 долара на ден.

На този етап финансовата система на Украйна функционира и банкоматите в страната работят, което позволява на хората да получават средства и да извършват бързо парични трансфери, необходими за преживяване, посочват още от Програмата за развитие на ООН.

Спешните програми за подпомагане на Украйна, които са в размер на около 250 млн. долара на месец, частично покриват загубите за хората, заплашени от бедност. Една по-амбициозна програма, която да осигури нужните 5,50 долара на ден за всички, изправени пред риск от бедност, би струвала около 430 млн. долара на месец, допълват от организацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:17 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
alex8712
преди 2 години
Блокираните 300 млрд долара валутни резерви на Русия са адекватна първа вноска във фонда за възстановяване на Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още