IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румъния търси начини да спаси работниците, засегнати от санкциите срещу Русия

Румънските служители на TMK не са получили заплати, като компанията е преустановила плащанията към местните доставчици

21:50 | 22.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Румъния търси начини да защити около 2500 работни места в местното подразделение на руския производител на стоманени тръби TMK PJSC, което беше засегнато от санкциите срещу милиардера и основен акционер Дмитрий Пумпянски, съобщи Bloomberg. 

Служителите на звеното TMK Artrom не са получили заплати и компанията е преустановила плащанията към доставчиците, тъй като сметките ѝ са запорирани, посочват местни синдикални лидери и политици.

Звеното се сблъсква с проблеми дори след като компанията майка заяви, че Пумпянски е продал дела си след налагането на санкциите.

Проблемите с производството на TMK може да окажат ефект върху румънската икономика, тъй като компанията снабдява най-големия автомобилен производител в страната Dacia Renault и местните строители.

"Правителството на Румъния създаде мултиинституционална работна група за намиране на потенциални решения, но все още няма конкретни планове", сподели по телефона лидерът на Синдикалната конфедерация „Картел Алфа” Богдан Хосу, в която влизат и работниците на TMK.

Страната подготвя комбинация от мерки за ограничаване на негативното въздействие на войната в Украйна и западните санкциите, заяви правителството в Букурещ в писмен отговор на въпроси на Bloomberg, без да дава повече подробности.

"Въпреки че санкциите срещу Русия са „абсолютно необходими“, европейските правителства трябва да защитят работниците в компаниите, които са били засегнати от тях", смята според председателят на парламента и лидер на управляваща Социалдемократическа партия Марсел Чолаку.

„Нито една европейска държава не е санкционирала служителите на производителите“, пише Чолаку във Facebook. „Хората не са получили заплати, производството е в застой и всички договори с важни за румънската индустрия компании са под голям въпрос“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още