IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция е обезвредила морска мина в близост до България

Това е второто подобно устройство, което бива обезвредено в района в рамките на няколко дни

16:07 | 28.03.22 г. 1
<p>
	Кораб на турската брегова охрана оглежда за миноподобни обекти в Черно море. <em>Снимка: Muhammed Enes Yildirim/Anadolu Agency via Getty Images</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Кораб на турската брегова охрана оглежда за миноподобни обекти в Черно море. Снимка: Muhammed Enes Yildirim/Anadolu Agency via Getty Images

 

Военен водолазен екип е деактивирал свободно носеща се морска мина покрай северозападния бряг на Турция в понеделник, обяви министерството на отбраната на страната. Това е второто подобно устройство, което бива обезвредено в района в рамките на няколко дни на фона на войната в Украйна, съобщава Ройтерс.

Миналата седмица главната руска разузнавателна агенция обвини Украйна, че е разположила мини, за да защити пристанищата, и заяви че няколкостотин от мините са се откъснали от котвите си и са отплавали свободно. Киев отхвърли твърденията като дезинформация.

„Мината, засечена край бреговете на Игнеада, бе обезвредена от екипи SAS за подводна отбрана“, заяви турското министерство на отбрана, посочвайки район в провинция Къркларели, който граничи с България. Игнеада се намира на около 20 км. от Резово, което е на границата с Турция.

Черно море е основен морски маршрут, използван за превоз на зърно, петрол и петролни продукти, припомня Ройтерс. То се свързва с Мраморно и Средиземно море чрез Босфора, която преминава през сърцето на Истанбул – най-големия град в Турция с 16 млн. граждани.

Изпълнителен директор в корабоплаването казва, че мините заплашват корабоплаването.

„Свободно плаващите мини представляват основен риск в проливите, тъй като могат да причинят бедствие, особено ако ударят танкери“, коментира Кубилай Али, генерален мениджър по операциите в Tribeca Shipping.

Той казва, че мините представляват опасност и за по-малките кораби, добавяйки, че лодките на министерство на отбраната не спират да следят и проверяват Босфора за подобни обекти като предпазна мярка.

В събота Турция предупреди корабите да стоят настрана, докато водолазен екип проверява „подобен на мина обект“, плаващ северно от Истанбул.

Министърът на отбраната Хулуси Акар по-късно заяви, че военните са обезвредили тази мина, а свидетел на Ройтерс е чул силен гръм покрай крайбрежното село Румелифенери северно от Истанбул. Обектът, първо открит от рибари, е бил описан като стар тип мини.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
forexar
преди 2 години
Това, че Черно море е минирано не е шега работа ! Защо няма информация в медиите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още