IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Henkel се реши да се изтегли от Русия

В началото на март компанията спря новите инвесиции в Русия и коментира, че внимателно следи развитието на войната в Украйна, за да прецени следващите си ходове

17:07 | 19.04.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Германският производител на козметика и битова химия Henkel реши да се изтегли от Русия, става ясно от съобщение на сайта на компанията. "Henkel осъжда войната на Русия срещу Украйна и насилието над невинни граждани. Нашият приоритет остава да направим всичко в подкрепа на нашите колеги в Украйна", се казва в изявлението.

На този етап е трудно да се направи преценка как ще се отрази това решение върху финансовите резултати на компанията, допълват още оттам.

В началото на март Henkel съобщи, че спира новите инвестиции в Русия, както и рекламите в държавните руски медии, но и че продължава да продава стоки от първа необходимост на руския пазар, като например продукти за лична хигиена и за бита. Тогава ръководството на компанията коментира, че следи внимателно динамично развиващата се ситуация и ще прецени следващите си стъпки.

От компанията отбелязаха още, че вярват в намирането на дипломатическо решение на кризата.

В началото на април обаче стана ясно за зверствата на руски военни, извършени в околностите на Киев. Сега според всички анализатори войната в Украйна навлиза във втората си фаза и се водят ожесточени битки за контрола над Донбас.

Украинските експерти предупреждават, че въздушните удари над останалата част от страната обаче няма да спрат. Преговорите са в мъртва точка и не е ясно кога ще бъдат възобновени, коментират още от преговорния екип на Украйна пред Ройтерс.

Германската компания коментира още, че координира със своите руски служители мерките за изтелянето от пазара. За Henkel в Русия работят 2500 души, които на първо време ще останат на работа и ще им бъде заплащана заплата. Компанията има и 600 служители в Украйна и посочва, че е в непрекъснат контакт със своите кризисни екипи, мобилизира помощи и осигурява дарения за страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
юрист
преди 1 година
''...За Henkel в Русия работят 2500 души, които на първо време ще останат на работа и ще им бъде заплащана заплата. Компанията има и 600 служители в Украйна и посочва, че е в непрекъснат контакт със своите кризисни екипи, мобилизира помощи и осигурява дарения за страната....'' Точно така- голяма част от приходите от дейността на фирмата в русия, да отиват за помощи за Украйна, а в крайна сметка, фирмата да се изтегли изцяло от русия. Да ги видим тогава рускините с какви перилни препарати ще перат, ще почистват домовете си, какво ще ползват за дамска хигиена... Свят ще им се извие, но и това им е малко...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още