IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската опозиция още не може да реши кой да се изправи срещу Ердоган на изборите

Тепърва предстои опозиционният алианс да избере кандидат-президент, което обаче може да се окаже още по-трудна задача

15:54 | 10.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Кемал Кълъчдароглу. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Кемал Кълъчдароглу. Снимка: Bloomberg LP

Пукнатините в опозиционния турски алианс, чиято надежда е да свали Реджеп Ердоган от власт, стават все по-видими след нов дебат за това кой да е кандидатът, който да се изправи срещу президента на вота догодина.

Кемал Кълъчдароглу – лидерът на Републиканската народна партия (РНП) от малцинството на алевитите, е един от възможните кандидатури. Но един от съюзниците му повдигна въпроса за това дали той би могъл да се изправи срещу избирателите сунити и да сложи край на десетилетното управление на Ердоган, съобщава Bloomberg.

По-рано в четвъртък президентът обяви, че ще се кандидатира на вота през юни 2023 г. Той също така призова опозицията и в частност Кълъчдароглу да обявят своите кандидатури. „Вече не можеш да избягваш въпроса за кандидатурата. Обяви или своя кандидат, или своята кандидатура“, призова президентът.

В опозиционният алианс съмненията остават.

„Това, че той е алевит, не е пречка за мен, защото го познавам, познавам принципите му. Но целта в политиката е да спечелим“, каза Ибрахим Халил Орал, депутат от Партията на доброто, имайки предвид Кълъчдароглу.

„Ако 65% или 70% от Турция има консервативен профил, то различно име би било избрано“, така че да привлече избирателите, каза Орал в интервю.

От своя страна, Енгин Алтай, високопоставен член на РНП, отхвърли опасенията на Орал. Също така лидерът на „Партията на доброто“ Мерал Акшенер публично се извини на Кълъчдароглу.

Това да се гледа расата или вероизповеданието, а не достойнствата при избора на номинация е най-голямото зло, което може да бъде направено на Турция и бъдещето, коментира от своя страна лидерът на опозиционната Партия на щастието Темел Карамолаоглу.

Алевитите, част от шиитския клон на исляма, са около една пета от населението на Турция. Тяхното малцинство се оплаква от дискриминация при управлението на Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), която има дълбоки сунитски корени.

Партията на Кълъчдароглу получи силна подкрепа на местните избори през 2019 г., които сложиха край на четвъртвековното управление на ПСР в Истанбул, както и в Анкара. Партията формира съюз с пет други политически сили в опит да свали Ердоган от власт на предстоящите парламентарни и президентски избори.

Един от другите възможни кандидати на опозицията – кметът на Истанбул Екрем Имамоглу, е заплашен от затвор до четири години по обвинение, че е обидил представител на избирателната комисия в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още