IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доставките по "Северен поток" спират изцяло за профилактика

От средата на юни "Газпром" използва само 40% от капацитета на газопровода заради проблеми с ремонта на турбини в Канада

18:11 | 01.07.22 г. 18
<p>
	<em>Снимка: Nord Stream AG</em></p>

Снимка: Nord Stream AG

От 11 до 21 юли доставките по "Северен поток" ще бъдат изцяло прекратени за профилактика, съобщава проектната компания на газопровода Nord Stream AG. В този период подаването на газ и по двете тръби ще бъде преустановено за тестове на оборудването и системата за автоматизация, допълват от компанията.

Графикът на тези дейности е съгласуван с всички партньори в проекта и клиентите, получаващи газ по него.

От средата на юни "Газпром" може да използва само 40% от капацитета на "Северен поток", след като една от турбините на Siemens беше изпратена за ремонт в Канада и не може да бъде върната заради санкциите, които налага Отава срещу Русия. Общият капацитет на двете тръби по дъното на Балтийско море е 55 млрд. куб. метра годишно.

По данни на "Газпром" през 2021 г. по "Северен поток" са доставени рекордните 59,2 млрд. куб. метра природен газ. Част от тях бяха насочени към Полша след спирането на доставките по "Ямал". В края на миналата година потокът по "Ямал" изненадващо беше обърнат без обяснения. Руската газова компания посочи единсвено, че изпълнява стриктно заявките на своите клиенти по дългосрочните договори.

Русия има възможност да доставя газ за Европа през още няколко трасета - включително и през територията на Украйна и по "Турски поток".

Доставките през Украйна също са наполовина от договорения капацитет - около 42-43 млн. куб. метра на денонощие, след като операторът на украинската газопреносна мрежа отказа да приема руски газ на входната точка "Сохрановка". Тя се намира в контролираната от сепаратисти Луганска област и от компанията коментираха, че нямат контрол върху дейността на съоръженията там. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 1
cyclop
преди 1 година
Върви? Думата "BЪPBИ" ли ми цензурирахте? Честито, ИНВЕСТОРБЕГЕ получихте наградата за кpeтeнизъм в особено големи и непоносими мащаби! МЕГАKPETЕНИ сте, сериозно? върви???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
cyclop
преди 1 година
Щото, тъпчи, искат да бъзикат Европата, сещаш ли се? Щото като резнат газчицата, и ще почне голямото мяукане. Пък хем го правят елегантно, уж "не бяхме ние". *** се оплачи на канадския падишах ако искаш. Не бе, сериозно - бъзикаш се, не си наистина такава дyпкa? Hали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Аа, ето, като ти дам акъл - виж как изпълняваш. На нивото на дворно куче си. И ако си мислиш, че се занимавам да помня какво си казало, мноого си далеч от истината, планктон. А сега обяснина Зелката що не се връща от Канада турбината, щото трябва да си редко тAп да си пратиш държавния резерв на Запад и турбината в Канада, докато планираш или си във война.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 3
cyclop
преди 1 година
Ти си във всяка тема мерудия бе, плоскочел, що не помниш няколко дена назад? Или щото единствено следиш за налчие на престъпмисъл, за да се заяждаш и обиждаш, а реално нищо не четеи и не обмисляш? >>>>>>>>>>Европа може да остане без газ посред зима, ако доставките по Северен поток спраткоментира | 17 юни 2022, 19.19ч.Значи, ти си предпоследният последният човек дето ще ми даде оценка за знания ... :))) ... нема се косиш , не го казвам със злоба или да те обидя , смятам че си ултра неграмотен по този казус . Ще ти пусна линкче с едно .pdf-че , ако искаш отваряй , ако искаш не , твой проблем . Пъдъфъто е от Solar Turbines , долу в лево е компресор на газова тръба , в светло жълто са тръбите компресорът е в сивото - цилиндъра нАпреко на тръбата . Онова отзад е задвижващата въпросна газова турбина според сименс и ройтерс ... :))) ... Ти маминсладък се опитваш да ме убедиш , че това нещо се разглобява и се кара в Канада , намакясиунебитието , за профилактика на всеки неколко години ... ?! ... Ми аз директно ти казвам , че си тотал щета ве човек ... :))) ... Тези неща са по 2-3-4 ... понякога и по 6 броя в една станция ... Тези агрегати са стационарни и не се разглобяват , това там ще работи безпроблемно поне 20 години , с поддръжка на място поне още 20-25 ... ТОВА НЕ СЕ РАЗГЛОБЯВА !!! ... Solar Turbines са фирмата доставила агрегатите за нашите станции на Турецки пАток в Расово и Нова Провадия , затова ти давам тях ... По ми е лесно , да не търся кой е правил тези за СП1 , но е същото . Хора имате *** на главите , МИСЛЕТЕ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ... те ти и линкчето : https://pdf.directindustry.com/pdf/solar-turbines/pipeline-compressor/22650-465367.html#open1197773>>>>>>>>>>>> И още от ЕКСПЕРТ ЗЕЛКА Европа може да остане без газ посред зима, ако доставките по Северен поток спраткоментира | 17 юни 2022, 15.13ч.добре ми плащат , 20 евра на пост ... мислим че не си виждал турбина , имаш ли си на идея как изглежда ... ?! ... кой нормален ще сваля турбина и ще я кара за ремонт някъде ... ?! ... докога ще дращите полуграмотни полуспециалисти небивалици , идuотски опрки ... ?! ... всякакъв вид такива машинарии се РЕМОНТИРАТ НА МЯСТО , и то ако е необходимо !! Възможно е да се отворят на място за инспекция и да се провери състояние на лагери и лопатки евентуално , корпуса отвътре за драскотини или пукнатини , въпреки че модерните имат един куп датчици за контрол на състоянието и може в реално време да се наблюдава всичко ... :))) ... ама отде обло камъче като теб да ги знае тези неща ... :))) ... ти не можеш да направиш разлика от автоклав и турбинна помпа поставени една до друга ... :))) ... наклон ще ми даваш ... :))) ... дори обикновенно в такива критични инфраструктори като тази , вероятно има резервна линия с резервна помпа , за да поеме трафика ... ама иначе ги карат в канада за ремонт ... смешен ... >>>>>>> Типични жалки кохари, немислещи, неинтересуващи се, не проверяват, но пък ШУМНИ И ВРЕСЛИВИ И КАТЕГОРИЧНИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Горкото полезно ид...че, има история на постовете, вместо да плямпаш му влез в хисторито и копи-пейст на поста. Еазбираш ли за какво ти говоря, таварищ "интелигенте"..? :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
cyclop
преди 1 година
Нали, примерно когато преди седмица обясняваше че е пълна глупocт да се носела турбината някъде и колко сме *** че го пишем. Мхм - е, не ти се сърдя че не помниш седмица назад, отдавна съм се убедил в нищoжната ти интелигентност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 1 година
E, Зелката е доста информиран, за разлика от теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
cyclop
преди 1 година
Уважаем екип на инвестор, преди да пишете такива работи, моля консултирайте се с другаря Зелка - известен експерт от коментарите. Той категорично отхвърли идеята че една от турбините на Siemens е изпратена за ремонт в Канада. Може би сте жертва на дезинформация. За да се предпазите в бъдеще, пращайте написаното за проверка на Експерт Зелка, той ще ви обясни кое са пълни глупocти - много е запознат. Гледал е телевизия и знае всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още