IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски търси Си Дзинпин за разговор, който да сложи край на войната с Русия

Досега Пекин заявява, че ще запази своя неутралитет в този конфликт, но в момента е основен пазар за руския петрол

13:54 | 04.08.22 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка&nbsp;Рresident.gov.ua</em></p>

Снимка Рresident.gov.ua

Украинският президент Володимир Зеленски търси личен разговор със своя китайски колега Си Дзинпин, с който да го убеди да подкрепи Украйна във войната с Русия. В интервю за South China Morning Post той разказва, че за последно е разговарял със Си през миналата година, а откакто е започнала пълномащабната война в Украйна, от офиса му са търсили контакт с него, но безуспешно.

"Вярвам, че такъв разговор би бил полезен", коментира украинският държавен глава.

Според Володимир Зеленски Пекин може да използва своята политическа и икономическа сила, за да накара Русия да спре войната. "Без китайския пазар Русия ще изпадне в истинска икономическа изолация", посочва той.

"Китай е много силна държава, силна икономика - може политически и икономически да повлияе на Русия. Китай също така е и постоянен член на Съвета за сигурност на ООН", коментира още Зеленски.

Досега обаче Китай заявява, че ще остане безпристрастен в този конфликт. Страната гласува с "въздържал се" по време на заседание на Общото събрание на ООН, по време на което беше приета резолюция, осъждаща военната инвазия на Русия в Украйна. Документът беше приет с огромно мнозинство като само пет члена, сред които и Русия, гласуваха против. 35 държави се въздържаха.

Пред за South China Morning Post Володимир Зеленски коментира, че би желал Китай да преразгледа мнението си за Русия. Той посочи още, че разбира защо Пекин иска да запази своето "балансирано отношение", но също така изтъкна, че конфликтът се основава на непровокирано нахлуване на Русия на територията на Украйна.

"Руснаците са нашествениците - това е война на наша територия, те ни нападнаха", коментира още Зеленски.

Китай е основен търговски партньор на Украйна през 2021 година, сочат данните на украинското посолство в народната република, цитирани от SCMP. Стокообменът между двете държави доближава 19 млрд. долара. Структурата на украинския износ представлява основно руди, метали и зърнени храни. От Китай Украйна внася основно електроника, пластмаси, машини и техника.

От началото на военните действия Западът наложи редица санкции срещу Русия, които на този етап не са приети от Пекин. Страната, заедно с Индия, в момента са основни пазари за руския петрол, който купуват с голяма отстъпка от пазарните цени. 

Китайският президент демонстрира отлични отношения с руския държавен глава Владимир Путин буквално седмици преди началото на войната в Украйна. Двамата разговаряха при откриването на зимните олимпийски игри в началото на февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 6
0pk
преди 1 година
В поза Г клечите у ваща секта, в надеждата че братята американци ще ви закачат и извлекат от тука, ако подобно нещо се случи на нас. Много е просто да виждаш агресия от едната страна и да не я виждаш от другата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
GiRo
преди 1 година
Клоуните по-долу май забравят, че Русия в случая е агресора. Чудя се, ако това се случи на нас, дали ще посрещнат "братушките" с хляб и сол и свалени *** в поза Г?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
cyclop
преди 1 година
Тоя клoyн е като анимационен герой. Има една дреха и никога не се появява с друга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 7
0pk
преди 1 година
Американската марионетка Zеленски, ще търси лафче с другаря Си, на който още му е напушено от личната визита на леля Нанси в Тайван. Много продуктивен разговор ще излезе. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още