IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският излишък на Китай отчита спад за втора поредна година

Положителното салдо при търговията през 2010 година се е свило със 7 на сто

09:14 | 10.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Търговският излишък на Китай отчита спад за втора поредна година

Търговският излишък на Китай се е свил за втора поредна година, показват официални данни на правителството, публикувани днес. Това може да даде аргументи по посока избягване на рязкото поскъване на юана на китайския президент Ху Дзинтао, който следващата седмица ще посети САЩ.

През декември износът на Китай е нараснал със 17,9 на сто на годишна база, докато вносът е скочил с цели 25,6 на сто. Това е предизвикало търговски излишък от 13,1 млрд. долара за месеца.

Месец по-рано търговският излишък на Китай беше 22,9 млрд. долара, а анализаторите очакваха той да се свие до 20 млрд. през последния месец на годината, съобщава Ройтерс.

За цялата 2010 година търговският излишък на Китай е в размер на 183,1 млрд. долара, което е спад от 7 на сто спрямо предишната година. През 2009 година пък положителното търговско салдо се сви с 34 на сто до 196,1 млрд. долара.

От средата до края на миналата година Китай остави валутата си да поскъпне с около 3 на сто спрямо долара. Тогава бе сложен край на продължилата близо две години политика на фиксиран валутен курс, която предпази страната от повечето негативни аспекти на глобалната криза.

Политиката на фиксиран курс бе силно критикувана от САЩ, които настояват за поскъпване на юана, чрез което според тях ще се неутрализират част от глобалните дисбаланси. На този етап обаче Пекин не се поддава на натиска и запазва движението на валутата си в съвсем тесни граници.

Според анализатори по време на посещението на Дзинтао в САЩ през следващата седмица основна тема ще бъде именно валутният курс. Данните за нов спад на търговския излишък обаче ще позволят на китайския президент да се защити, че глобалните дисбаланси постепенно се коригират и при настоящия курс на валутната политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още