IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай отново вдигна изискуемите банкови резерви

Ходът е мярка за изтегляне на средства от банковата система за противодействие на високата инфлация

15:00 | 18.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Китай отново вдигна изискуемите банкови резерви

Централната банка на Китай вдигна размера на задължителните банкови резерви само 10 дни, след като увеличи лихвените си проценти за трети път през последните четири месеца.

Поредната мярка за изтегляне на средства от банковата система в Китай идва заради високата инфлация в страната и опасността от прекомерно надуване на цените на акциите и жилищата, предава Bloomberg.

Минималните задължителни резерви на китайските банки ще се увеличат с още 0,5 процентни пункта, считано от 24 февруари. Те възлизат на 19% за най-големите банки в страната преди промяната, а делът им за останалите кредитори не се обявява публично.

Изчисления на японската финансова компания Nomura Holdings показват, че с промяната ще бъдат изтеглени 356 млрд. китайски юана (54 млрд. долара) от банковата система в Китай.

Решението на централната банка идва, след като през седмицата стана ясно, че инфлацията в Китай е нараснала до 4,9% на годишна база през януари, а цените на жилищата продължават да нарастват в големите китайски градове въпреки мерките на правителството да ограничи поскъпването.

Малко след съобщението за банковите резерви гуверньорът на Китайската централна банка Джоу Сяочуан заяви по време на срещата на Г-20 в Париж, че може да си послужи и с други средства за справяне с инфлацията, „включително лихвени проценти и валутни инструменти”.

Растящата инфлация, заедно с големите глобални дисбаланси в икономиката, е най-голямото предизвикателство пред страните от Г-20, които се срещат днес и утре в Париж.

Китайските банки отпуснаха заеми за 1,04 трлн. юана (158 млрд. долара) през януари, което е два пъти повече от новото кредитиране през декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още