IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радиационната криза в Япония потопи азиатските индекси

Акциите на оператора на авариралата АЕЦ Фукушима Tokyo Electric Power поевтиняха с 13% до най-ниските си нива от 1982

12:41 | 17.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p><span style="font-size: 9pt">Медицински лица проверяват за радиация мъж в префектура Фукушима. </span><i><span style="font-size: 9pt">Снимка: Ройтерс</span></i></p>

Медицински лица проверяват за радиация мъж в префектура Фукушима. Снимка: Ройтерс

Борсовите индекси в Азия и тихоокеанския регион се понижиха за трета сесия от началото на тази седмица, докато властите в Япония опитваха да възстановят захранването в засегнатата от земетресението атомна централа във Фукушима, което може да им помогне да предотвратят експлозии в авариралите ядрени реактори.

Водещият борсов индекс в Япония Nikkei 225 се понижи с 1,4% до 8 962,7 пункта. Операторът на АЕЦ Фукушима – енергийната компания Tokyo Electric Power, съобщи, че са били изпратени над 300 специалисти в централата, за да възстановят захранването, което ще позволи да се рестартират повредените охлаждащи системи на ядрените реактори.

Междувременно хеликоптери на японските сили за самоотбрана изляха от въздуха вода върху трети реактор на АЕЦ Фукушима, за да се охладят температурите в него. Редица полети до страната бяха отменени или пренасочени към други летища заради опасенията от радиация.

За понижението на цените на акциите помогна и рекордно високият за следвоенната ера курс на йената срещу щатския долар, който ще окаже допълнителен натиск върху японските износители, пише Bloomberg.

Акциите на Tokyo Electric Power поевтиняха с 13% на борсата в Токио до най-ниската си цена от 1982 г. заради тревоги, че няма да успее да овладее ядрената криза във Фукушима. Силно поевтиняха и книжата на японските износители. Nikkei 225 потъна с 5% в началото на сесията, но намали загубата си към нейния край заради надежди, че захранването в ядрената централа ще бъде възстановено.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който обединява около 1 000 акции от десет фондови борси в Азия, плюс Австралия и Нова Зеландия, се понижава с 0,4% до 128,5 пункта. Той е на път да запише най-голямата си седмична загуба от пика на европейската дългова криза през май 2010 г.

Сесията в Австралия и Южна Корея приключи с минимални изменения на индексите, докато в Хонконг Hang Seng потъна с 1,8% до 22 284,40 пункта. Широкият китайски индекс Shanghai Composite се понижи с 1,1% до 2 897,30 пункта.

Японският министър на финансите съобщи, че финансовите министри на страните от Г-7 ще обсъдят утре последиците от земетресението на 11 март върху икономиката на Япония и върху световните финансови пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още