IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ ще запазят солидно военно присъствие в Азия въпреки финансовите проблеми

Шефът на Пентагона уточни, че САЩ ще запазят военното си присъствие в Североизточна Азия и ще го засилят в Югоизточна Азия и Индийския океан

13:28 | 04.06.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
САЩ ще запазят солидно военно присъствие в Азия въпреки финансовите проблеми

САЩ ще запазят солидното си военно присъствие в Азия въпреки своя голям бюджетен дефицит и продължителните конфликти в Афганистан и Ирак, обяви министърът на отбраната Робърт Гейтс, цитиран от Ройтерс.

В реч, която произнесе на конференция в Сингапур по въпросите на сигурността, Гейтс увери съюзниците в Азия, че Съединените щати остават ангажирани със сигурността в региона. САЩ и Азия ще стават все по-тясно свързани през този век, подчерта той.

Шефът на Пентагона уточни, че Съединените щати ще запазят своето присъствие в Североизточна Азия и ще го засилят в Югоизточна Азия и Индийския океан.

"Независимо от трудните времена, пред които САЩ са изправени днес, тежките бюджетни решения, които ще трябва да взимаме през идните години... интересите на Америка като тихоокеанска държава, като страна, която осъществява голяма част от своята търговия в региона, ще бъдат трайни", обобщи той в изказването си на 10-ото годишно издание на диалога за сигурност "Шангри-Ла".

Гейтс направи това изявление в момент, когато американските въоръжени сили преживяват дълбоки промени и изпитват несигурност за разходите за отбрана, на фона на нарастващия политически натиск върху президента Барак Обама да се заеме с проблема с възлизащия на 1,4 трилиона долара бюджетен дефицит и надхвърлящия 14 трилиона долара държавен дълг на САЩ. Страната освен това от едно десетилетие е въвлечена в конфликти в Ирак и Афганистан.

Робърт Гейтс предупреди за опасността от сблъсъци в Южнокитайско море заради териториалните спорове между крайбрежните страни, предаде Франс прес. Такива стълкновения няма да са в ничий интерес, подчерта той и призова държавите от региона да приемат многостранен механизъм за мирно уреждане на своите териториални претенции.

Китайският министър на националната отбрана Лян Гуанле, чиято страна е замесена в спорове в Южнокитайско море с Филипините и Виетнам, даде да се разбере, че Китай е ангажиран със запазването на мира в района, съобщава Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
Внимание, гаф!- Североизточна Азия е руска и там американско присъствие няма. Не вярвам Китай да позволи неконтролирано разгаряне на тлеещия в Корея конфликт въпреки, че в негов икономически интерес е южна Корея да бъде постоянно притеснявана от онзи откачалник, Ким Чен Ир и неговите "другари" тъй, щото, от икономиката й постоянно да изтичат живителни сокове и тя да не може да се конкурира с китайската. Тоест, Щатите току подрънкват с оръжие но, види се, все по-малко ресурс ще могат да отделят за това в бъдеще. Особено, ако не си преразгледат икономическите критерии за успех, свобода, независимост и т.н. и не се постараят сериозно да се простират единствено според собствената си черга. Другото /т.е., днешната им политика/ ги обрича на порманентни проблеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Pitashtia
преди 12 години
Ако от парите похарчени за военни цели бяха отделяли поне 10% за развитие на ВЕИ при толкова слънце и вятър днес щяха да карат електромобили и да не зависят от шейховете. Но САЩ се управлява от големите мръсни пари и финансовата олигархия, която печели от военните разходи и петрола, от печатането на пари. Тази олигархия води страната директно към фалит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още