IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ с планове за съкращаване на разходите за отбрана

Фазата на разработване на многоцелевия изтребител F-35 вероятно ще бъде удължена с още 2 години

15:27 | 04.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
САЩ с планове за съкращаване на разходите за отбрана

Очаква се в четвъртък американският министър на отбраната Робърт Гейтс да обяви около 100 млрд. долара спестени разходи от бюджета на Пентагона за 2010 г., както и съкращения на разходите за някои военни програми, съобщава Ройтерс.

Изявлението на Гейтс ще представи подробности за плана на военното министерство, който се обсъжда от месеци. Пентагонът е под засилен натиск да съкрати бюджета си поради огромния федерален бюджетен дефицит и изтеглянето на американските части от Ирак.

Една от военните програми, която се очаква да бъде спряна, е Expeditionary Fighting Vehicle – проект за 40-тонна десантна амфибия, разработвана за Морската пехота от General Dynamics, казват два източника на Ройтерс, пожелали анонимност.

Гейтс вероятно ще спре и разработването на ракета въздух-въздух със среден обсег, разработвана от Raytheon Co, казва военният анализатор Лорън Томсън, изпълнителен директор на базирания във Вирджиния Lexington Institute.

Говорителят на Пентагона полковник Дейвид Лапан отказа да коментира дали Гейтс ще направи изявление тази седмица.

Най-голямата военна програма на Пентагона - проектът за невидим за радарите многоцелеви изтребител F-35 Joint Strike Fighter на Lockheed Martin, вероятно ще претърпи ново преструктуриране, което може да удължи фазата на разработване на изтребителя с до 2 години, казва пред Ройтерс трети източник, пожелал анонимност.

Програмата беше преструктурирана миналата година, с което сроковете за разработване бяха удължени с 13 месеца.

От Lockheed заявиха, че би било преждевременно да коментират евентуалното разсрочване на програмата, но подчертаха, че са постигнали напредък през последната година и че на 30-ти декември е бил завършен 10-ти тестов F-35.

Белият дом обяви, че ще представи проектобюджета си за фискалната 2012 г. през седмицата около 14 февруари.

Генерал Джеймс Картрайт обяви през декември, че бюджетът за отбрана на САЩ вероятно ще бъде съкратен през следващите години.

По информация на Defense News от декември Белият дом е наредил на Пентагона да съкрати бюджетните си разходи с 90 млрд. долара през следващите 5 години, като започне със съкращения за 12 млрд. долара през 2012 г.

Бюджетът на Пентагона за фискалната 2011 г. предвижда разходи от 549 млрд. долара за 2011 г. и 566 млрд. за 2012 г., като се изключат разходите за военни операции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още