IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай предприе фина настройка на паричната политика

Пекин понижи минималните резерви на банките с 50 базисни пункта, след като през януари кредитирането спадна с близо 50%

11:48 | 20.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
Китай предприе фина настройка на паричната политика

Решението на китайската централна банка да подкрепи икономическия растеж като понижи изискванията за минималните резерви на банките с 50 базисни пункта – второто понижение в рамките на последните 3 месеца – е част от „фината настройка“ на паричната политика на Пекин, посочват анализатори, които прогнозират, че през 2012 г. размерът на задължителните резерви ще бъде понижен още, пише CNBC.

Анализатори, участвали в проучване на медията, прогнозират допълнително понижение на изискванията за минималните резерви на банките в размер от 100 до 300 базисни пункта. Те посочват, че мярката има за цел да подпомогне кредитния растеж въпреки инфлационното напрежение. Въпреки това, те не очакват понижение на основния лихвен процент.

Брайън Джаксън, главен стратег за развиващите се пазари на Royal Bank of Canada, посочва, че решението на китайската централна банка от събота е знак, че икономическият растеж е първостепенен приоритет, но и че инфлацията остава под наблюдение.

„Те искат да са сигурни, че растежът не е прекалено агресивен, а инфлационното напрежение ще остане ниско“, казва Джаксън. „Така че според мен това е средният път – фина настройка на валутната политика“.

Поради престоящата смяна на китайското ръководство, властите в Пекин искат да гарантират възможно най-голяма стабилност на икономическата политика, посочва Джаксън.

Ниските нива на отпуснатите през януари банкови кредити - едва 117 млрд. долара вместо очакваните от анализаторите 158 млрд. долара – са една от основните причини китайската централна банка да понижи изискванията за минималните резерви точно сега, казва Лю Ли Ган, директор на China Economic Research.

„Основната им грижа е, че до този момент растежът на кредитирането е бил доста анемичен. През януари кредитирането се е понижило с почти 50%, а това означава, че кредитните условия в страната остават рестриктивни“, посочва Лю.

До края на годината Лю очаква още 4 понижения на минималните изисквания за резервите на банките. Според него те ще възлизат общо на 200 базисни пункта. Джаксън от своя страна прогнозира понижения от между 200 и 300 базисни пункта.

Въпреки че до края на 2012 г. Фредерик Нюман, директор на Asian Economics Research към HSBC, също очаква най-малко две допълнителни понижения от по 50 базисни пункта всяко, той предупреждава, че ако загрижеността за растежа измести загрижеността за инфлацията, това може да се окаже „неблагоприятен избор“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още