IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Индия расте по-бързо от очакваното

В понеделник централната банка на страната ще определи политиката си спрямо високата инфлация

13:47 | 14.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: start;">
	<span style="text-align: center; ">Покачването на цените на храните в Индия предизвика неочаквано висока инфлация. <em>Снимка: Flickr, Лиценз: Creative Commons</em></span></p>

Покачването на цените на храните в Индия предизвика неочаквано висока инфлация. Снимка: Flickr, Лиценз: Creative Commons

В понеделник централната банка на Индия ще проведе среща за определяне на политиката спрямо високата инфлация в страната, зад която стоят основно завишените цени на храните, пише BBC. 

През август цените са се покачили със 7,6% на годишна база, докато анализатори предвиждаха инфлацията да е малко под 7%.

Вчера правителството оряза субсидиите за горивата. Тази мярка предполага допълнително вдигане на цените на петрола в бъдеще. Според Раул Бахориа от Barclays Capital това поставя пред управляващите трудно решение.

Покачването при горивата бе видяно от някои анализатори като знак, че правителството е готово да се заеме с трудните икономически реформи и разширяващия се бюджетен дефицит.

Други пък приеха решението на управляващите като ненужен стимул за инфлацията. Според тях в тези времена, когато икономиката отбелязва забавяне, са необходими по-ниски лихвени проценти от сегашните 8%.

„Основните принципи не оправдават намаление на инфлацията засега, тъй като инфлационните очаквания са все още доста високи“, коментира Мадан Сабнавис, главен икономист в Care Ratings.

„Вливането на ликвидност в САЩ най-вероятно също ще тласне нагоре глобалните цени на стоките. Аз не очаквам намаляване на лихвите в понеделник, тъй като централната банка неведнъж твърдеше, че покачването на цените е основната й цел.“

В сряда стана известно, че индустриалното производство в Индия се е покачило само с 0,1% на годишна база през юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още