IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доверието на американските парични фондове в еврозоната се повишава

Септемврийският ръст обаче е по-скоро леко увеличение, отколкото връщане към нивата от 2011 г., коментира анализатор

13:32 | 29.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Доверието на американските парични фондове в еврозоната се повишава

Американските парични фондове са увеличили експозицията си към банките от еврозоната, давайки пореден знак за връщането на доверието в стабилността на европейския валутен съюз, съобщава британският вестник Financial Times, като се позовава на данни на международната рейтингова агенция Fitch.

В края на септември експозицията на най-големите американски фондове към банките от еврозоната е била с 16% по-висока на доларова база, отколкото месец по-рано, сочат данните на Fitch. Това е трети пореден месец на увеличаване на експозицията, което идва след обещанието на президента на Европейската централна банка Марио Драги в края на юли да направи „всичко необходимо“ за запазване на целостта на еврото.

Американските фондове са важен източник на доларово финансиране за европейските банки. През миналата година, когато дълговата криза в еврозоната ескалира и се увеличиха опасенията, че Гърция ще напусне валутния съюз, фондовете свиха рязко кредитирането за региона, изостряйки проблемите с финансирането на банките.

Макар в началото на 2012 г. да имаше известно увеличаване на експозицията на банките към еврозоната, през лятото тя намаля още. Коментарите на Драги и плановете на ЕЦБ за възможна намеса на пазарите на държавни облигации помогна за стабилизирането на банковия сектор в засегнатите най-тежко от кризата „периферни“ държави като Испания.

През миналата седмица ЕЦБ съобщи, че депозитите в испанските банки са нараснали за пръв път през последните 6 месеца. Испанските и италианските банки са понижили и зависимостта си от заеми от финансовата институция. Експозицията на американските фондове към еврозоната обаче остава ниска, като те продължават да избягват банките от периферията.

Дори и след последното увеличение тази експозиция не надхвърля 11% от вложенията им в сравнение с достигнатите през май 2011 г. 30%. Спадът отразява промените в моделите за финансиране на банките от еврозоната и понижава зависимостта от доларовото им финансиране, както и от доверието на американските инвеститори в еврозоната, смятат от Fitch.

„Бих описал септемврийският ръст по-скоро като леко увеличение, отколкото като връщане към нивата от 2011 г.“, коментира Робърт Гросман, анализатор в агенцията.

Гросман обаче посочи, че американските фондове действат като ранни индикатори за тенденциите при инвеститорите. „Те са много консервативни и дългосрочни инвеститори. Те принципно ограничават експозицията си много бързо, когато има кредитни проблеми, и затова са толкова добри индикатори“, обясни той.

Проучването на Fitch сред 10-те най-големи американски фонда с общо управлявани активи на стойност 650 млрд. долара показва особено голям ръст на експозицията им към френските банки през септември. То сочи също, че фондовете са намалили доверието си в пазарите на американски държавен дълг, докато експозицията им към японските банки, която нарастваше постоянно през последната година, е останала стабилна.

От агенцията уточняват, че експозицията на американските фондове към европейските банки е претърпяла промяна от обезпечено към необезпечено кредитиране, което е пореден знак за подобряване на доверието.

През септември едва 30% от тази експозиция е била към към сделки по обратно изкупуване, чрез които банките предоставят ценни книжа като залог за краткосрочните заеми, получавани от фондовете. Това е под регистрираните през август 37% и е най-ниското ниво от март тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още