IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите инвестиционни фондове в САЩ може да спечелят от QE3

Програмата на Фед може да насочи инвеститорите към негарантираните от правителството ипотечни книжа, с които фондовете се бяха запасили

16:35 | 29.09.12 г. 19
Автор - снимка
Редактор
Големите инвестиционни фондове в САЩ може да спечелят от QE3

Решението на Федералния Резерв (Фед) за трети кръг вливане на ликвидност в икономиката (QE3) чрез изкупуване на обезпечени с ипотеки ценни книжа се оказа манна небесна за трима от най-големите играчи в бизнеса с облигационни фондове - Pacific Investment Management Co., DoubleLine Capital и TCW, пише CNBC.

Всяка от инвестиционните фирми управлява взаимни фондове, които започнаха да трупат обезпечени с ипотеки ценни книжа много преди съобщението на Фед, от което стана ясно, че централната банка на САЩ ще започне изкупуването на по 40 млрд. долара обезпечен от правителството ипотечен дълг месечно, докато не се отбележи рязко подобрение на трудовия пазар.

Благодарение на прекалено ниската доходност на американските съкровищни облигации инвеститорите като TCW, Pimco и DoubleLine „мигрираха“ към ипотечните ценни книжа. Основната причина за това е не само висока доходност, но и добрата възвръщаемост, когато лихвените проценти са стабилни.

Водещият фонд на TCW е този, който в момента надминава по възвръщаемост фондовете, управлявани от съоснователя на Pimco Бил Грос и от създателя на DoubleLine Джефри Гъндлеч – двамата мениджъри, които се считат за крале на облигационния инвеститорски свят.

Във фонда на TCW Total Return Bond, възлизащ на 7,4 млрд. долара, повече от 80% от активите са инвестирани в ипотечни ценни книжа. За тази година Total Return Bond е отбелязал поскъпване с 10,68%. В допълнение той надминава възвръщаемостта от 8,61% от началото на годината за фонда Total Return Bond на Pimco, който е най-големият облигационен фонд в света с 272,5 млрд. долара. Сред задминатите остава и 32-милиардният фонд на DoubleLine със 7,89%.

В седмицата след новината за стартиране на нов кръг от изкупуване на облигации, Lipper обяви, че фондът на TCW е поскъпнал с 0,59%, а Pimco и DoubleLine - съответно с по 0,565% и 0,53%.

Експертите в областта на облигациите смятат, че фондовете, които могат да генерират най-добрата възвръщаемост, са силно изложени на негарантирани от правителството ипотечни облигации. Тяхна противоположност е ипотечният дълг, обезпечен от държавно спонсорирани агенции като Fannie Mae и Freddie Mac.

Негарантираните ипотечни ценни книжа не обещават сигурно изплащане на главницата, което е основната им разлика с подкрепените от ипотечните агенции облигации. Първите носят риск от неплатежоспособност, тъй като правителството не гарантира за тях, а вторите се смятат за сигурни именно поради обезпечението, предоставено от държавата.

Примери за обезпечени с ипотеки ценни книжа включват емитираните от Wells Fargo, Goldman Sachs и New Century.
Някои от правителствено подкрепените ценни книжа са обезпечени с първокласни заеми, а други с по-нискокачествени или с такива от клас А+.

Последна актуализация: 12:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
"Големите инвестиционни фондове в САЩ може да спечелят от QE3 "...и да извадят едни печалби, и да ги замразят настрани, а ФЕД да си налива, налива, налива...Печатницата ще им "реши пробламите", понеже, друго не може, явно.Да пази Господ от такава централна банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още