IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите инвестиционни фондове в САЩ може да спечелят от QE3

Програмата на Фед може да насочи инвеститорите към негарантираните от правителството ипотечни книжа, с които фондовете се бяха запасили

16:35 | 29.09.12 г. 19
Автор - снимка
Редактор
Големите инвестиционни фондове в САЩ може да спечелят от QE3

Решението на Фед  може да има непредвидени последствия. Възможно е инвеститорите да се ориентират към негарантираните от правителствените агенции ипотечни облигации. Причината за това е понижаването на доходността по облигациите, емитирани от Fannie Mae и Freddie Mac, в следствие от изкупуването на гарантиран ипотечен дълг. В същото време доходността по ипотечния дълг, който се ползва от подкрепата на правителството, не се очаква да се промени.

Тъй като имотният пазар вече показва признаци на подобрение, мениджърите твърдят, че рискът за инвеститорите, притежаващи облигации извън гарантираните, е по-малък. През юли възвръщаемостта по тези облигации достигна 15,45%, а като доходността бе между 5% и 6,5%.

Междувременно, възвръщаемостта по ипотечният дълг, подкрепен от правителствените агенции, беше 2,48%, а доходността бе между 1,5% и 2,25%, според инвестиционната компания Angel Oak Capital.

Брайън Уолън от водещия фонд на TCW споделя пред CNBС, че според него ниските проценти за ценните книжа на агенциите наистина ще „изгонят“ инвеститорския капитал към по-рисковите облигации.

„В дългосрочен план все още вярваме в стойността на негарантираните обезпечени с ипотеки ценни книжа. Очакваме те да задвижат възвръщаемостта.“ Фондът на TCW е инвестирал 34% от активите си в негарантиран от правителството ипотечен дълг и 47% - в сигурни ипотечни облигации.

„Без съмнение доходност под 1,5% трябва да се избягва, дори и да е предоставяна от сигурни агенции. Вместо това инвеститорите трябва се насочат към негарантираните ипотечни ценни книжа“, съветва и Том Сованик, съпрезидент и главен инвестиционен директор на Omnivest Group в Принстън.

Фед се надява, че изкупувайки сигурните ипотечни ценни книжа, ще понижи още повече лихвите по жилищните ипотеки и ще даде допълнителен тласък на имотния пазар и американската икономика.

Мениджърите смятат обаче, че ефектът от действията на Фед е несигурен, но въпреки това някои фондове изкупуваха обезпечени с ипотеки ценни книжа много преди новината от централната банка основно заради спекулациите.

„Приходите на фондовете идваха от гарантираните от агенциите ипотечни ценни книжа, но в течение на цялата година безспорно по-голяма част от възвръщаемостта им идваше от портфейлите с рискови обезпечени с ипотеки ценни книжа“, посочва Уолън.

Откакто Фед обяви третото вливане на ликвидност Morgan Stanley Mortgage Securities Trust Fund е фондът с най-добро представяне. Той поскъпна с 0,62%, след като има около 72% от активите си в правителствено гарантирани ипотечни ценни книжа.

Мениджърът на Morgan Stanley Mortgage Securities Trust Fund Шийла Хоанг казва, че по-рисковите ипотеки, които не са подкрепени от правителствените агенции, могат да се окажат по-добрия сектор за в бъдеще. Междувременно фондът е инвестирал в подобни ипотеки около 23,5% от активите си.

Брад Фрийдлендър, главен мениджър на портфейли в Angel Oak Multi-Strategy Income Fund, каза за CNBC, че стимулите на Фед подкрепят жилищния пазар като цяло, което би трябвало да означава, че ще са от полза не само за правителствените ипотечни агенции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
"Големите инвестиционни фондове в САЩ може да спечелят от QE3 "...и да извадят едни печалби, и да ги замразят настрани, а ФЕД да си налива, налива, налива...Печатницата ще им "реши пробламите", понеже, друго не може, явно.Да пази Господ от такава централна банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още