IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шиндзо Абе положи клетва като премиер на Япония

Той обеща твърда позиция в териториалния спор с Китай, по-разхлабена монетарна политика и развиване на ядрена енергетика въпреки аварията във Фукушима

12:41 | 26.12.12 г.
Шиндзо Абе положи клетва като премиер на Япония

Новият премиер на Япония Шиндзо Абе положи клетва и представи правителството си, след като водената от него Либерално-демократическа партия спечели парламентарните избори в страната на 16 декември с надеждите за икономическо съживяване, съобщи ВВС.

Абе, който заемаше поста и през периода 2006-2007 г., повери финансовото министерство на друг бивш премиер – Таро Асо.

Бившият министър на търговията и индустрията Акира Амари пък заема поста на министър на икономическото съживяване, а търговията поема ветеранът Тошимицу Мотеги. Според някои съобщения той ще бъде натоварен и с енергийната политика, която ще бъде насочена към преодоляване на последиците от инцидента с АЕЦ „Фукушима“ през миналата година.

58-годишният Абе, който е внук на бивш премиер и син на бивш външен министър, ще бъде 6-ият японски премиер за последните 7 години. Той обеща да заеме твърда позиция по отношение на териториалния спор с Китай, макар  китайското правителство да призова новите управляващи в Япония да предприемат „практически мерки“ за преодоляването му.

Сред предизборните обещания на новия премиер е прекъсването на периода на икономическа стагнация с повече публични разходи и по-разхлабена монетарна политика.

Част от анализаторите обаче смятат, че новите неща в предложените от него политики са малко. Сред тях обаче е преразглеждането на забраната за развиване на ядрена енергетика в Япония въпреки ужасните последици от аварията във Фукушима.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още