IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поредна порция вливане на ликвидност в Япония

Може да се говори за загуба на самостоятелност на централната банка от правителството, коментира анализатор

09:52 | 20.12.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Поредна порция вливане на ликвидност в Япония

Централната банка на Япония предприе трети кръг вливане на ликвидност за последните три месеца. Според анализатори това е само началото на по-агресивни действия, които трябва решително да извадят страната от дефлационната спирала, пише Ройтерс.

Днешното решение предвижда увеличаване на размера на програмата за изкупуване на активи и кредитиране с 10 трлн. йени (119 млрд. долара) до общо 101 трлн. йени. Като цяло това бе очаквано от пазара и не се стигна до значителни движения на валутните курсове.

Ръководителите на институцията поставиха и по-висока инфлационна цел за следващата си редовна среща. Тя ще се проведе през януари, когато новото правителство на Япония ще е встъпило в длъжност.

Както е известно, избраният тази седмица за премиер Шиндзо Абе от либерално-демократическата партия, е привърженик на идеята за вдигане на инфлационната цел и неограничени количествени действия в областта на монетарната политика.

„Следващата стъпка е инфлационното таргетиране. Централната банка ще излезе с мерки, които да са достатъчни, за да се избегне критиката на Абе, но вероятно няма да са достатъчни, за да разсеят усещането за разочарование“, смята Масамичи Адачи от JPMorgan в Токио, цитиран от Ройтерс.

„Абе дори още не е министър. Ако се замислите какво е поведението на японската централна банка, може да се говори за загуба на независимост“, допълва той.

От началото на септември йената е поевтиняла с близо 9 на сто спрямо долара. В основата на това движение бяха очакванията, че Абе ще стане премиер, което значително увеличи залозите за по-агресивна монетарна политика и фискални стимули.

Днес един долар се разменя за около 84,4 йени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
Мдааа, преди 40-тина години беше сложен край на златния стандарт, а до няколко години ще бъде сложен край и на спестовния стандарт (който дефакто беше нещо като продължение на златния такъв). Т.е. вече не спестяванията ще са определящи за инвестициите, а перспективите пред инвестициите. Това е положението, но някои банкери, пардон - лихвари още се опъват. Защото няма по-сладко нещо от гарантираната рентичка (лихва). Но просто не може повече - с много лихвари се напълни света и повече не се издържа. Затова и всички вкупом ще станат излишни. Време е за истински инвестиции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още