IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стивън Роуч: Агресивната парична политика е лошо лекарство за Япония

То действа добре в условията на криза, но не дава импулс на реалното търсене, посочва преподавателят в Йейлския университет

17:13 | 14.12.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Стивън Роуч: Агресивната парична политика е лошо лекарство за Япония

Ако опозиционната японска Либерал-демократическа партия, оглавявана от Шиндзо Абе, спечели парламентарните избори на 16 декември, анализаторите прогнозират, че в страната ще бъде отприщено монетарно разхлабване. Според експерт обаче това ще осигури слаба подкрепа за ръста в третата по големина икономика в света, която преживява пета рецесия за последните 15 години, съобщи CNBC.

“Не мисля, че това ще даде ефект. Вливането на ликвидност е добро при справяне с криза и разбити пазари, но определено не ви осигурява нужната тяга за съживяване на търсенето в реалната икономика“, заяви преподавателят в Йейлския университет Стивън Роуч, който е и бивш директор в азиатското подразделение на американската банка Morgan Stanley.

“Независимо дали става въпрос за потреблението, капиталовите разходи, износа или нещо от този род, Япония има нужда от сериозен структурен ремонт, за да скъса със застоя в структурно разстроената си икономика. Ако Абе разчита на японската централна банка, просто насочва усилията си в грешна посока“, добави Роуч.

През периода юли-септември японската икономика се сви за второ поредно тримесечие, което я вкара в слаба рецесия, а анализатори очакват забавяне и през настоящото тримесечие заради спада на износа към Китай.

Но перспективата за изборна победа на Либерално-демократическата партия на Абе, която се очаква да получи мнозинство в долната камара на японския парламент според днешни социологически проучвания на местните вестници Asahi, Yomiuri и Nikkei, доведе до сериозен ръст на инвеститорското доверие.

През миналия месец Абе обеща, че ако бъде избран, ще накара централната банка да разхлаби агресивно монетарната си политика, за да вдъхне живот на икономиката, страдаща от дефлация и силна йена. Тези коментари доведоха до подем на фондовия пазар в страната, който през последния месец реализира ръст от 12%, както и до поевтиняване на йената с над 5% спрямо долара.

Роуч смята, че макар обезценяването на йената да подкрепя възстановяването на износа, това е само „временна палиативна мярка“ за икономиката като цяло.

„Япония се движеше във вярната посока в края на 90-те години на ХХ век, когато предприе агресивна политика за рекапитализиране на банките, преструктуриране на компаниите и структурна реформа, а след това импулсът се изгуби. Структурната реформа не се изплаща веднага, но в крайна сметка за държави като Япония е единствен начин за измъкване“, убеден е той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още