IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Япония не промени паричната си политика

Институцията обеща да изкупува облигации, докато постигне целите за инфлацията, но не промени програмата за изкупуване на активи

09:23 | 14.02.13 г. 2
<p>
	Ръководството на японската централна банка се сменя след месец, засилва се и политическият натиск за допълнително разхлабване на паричната политика. <em>Снимка: РОйтерс</em></p>

Ръководството на японската централна банка се сменя след месец, засилва се и политическият натиск за допълнително разхлабване на паричната политика. Снимка: РОйтерс

Централната банка на Япония не промени паричната си политика въпреки нарастващия натиск за приемането на допълнителни облекчения, предаде CNN.

Както се очакваше, институцията запази размера на програмата за изкупуване на активи – основният й инструмент за стимулиране на икономиката.

Освен това на редовното й заседание е било отхвърлено предложението на един от членовете на борда на директорите лихвите да се държат почти на нулево равнище до достигане на целите за инфлацията.

В известен смисъл японската централна банка отговори на натиска за допълнително разхлабване на монетарната политика, като обеща да продължи да изкупува облигации, за да повиши инфлацията.

Ръководството на институцията обаче ще се смени след месец, припомня CNN. Управителят й Масааки Ширакава, които се възпротиви на някои от най-екстремните предложения за стимулиране на икономиката, обяви, че ще напусне поста си на 19 март, няколко месеца, преди да изтече мандата му.

Така централната банка може да стане още по-уязвима на политическия натиск за допълнителни стимули, които разгневиха международната общност и предизвикаха обвинения за валутни манипулации.

Токио отхвърли обвиненията, но други правителства намекнаха, че ще разгледат възможността за обезценка на националните валути в отговор – възможност, която възкреси опасенията за валутни войни.

Международният натиск върху Япония обаче едва ли ще даде резултат, тъй като икономиката на страната продължава да буксува. През последните три месеца на миналата година брутният вътрешен продукт (БВП) се е свил за трети пореден месец с 0,4% - повече, отколкото се очакваше, а износът – движещата сила на японската икономика, продължава да е в криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Аз много уважавам Японския народ, заради изтроията, манталитета и традициите им. За мен те са направили огромна грешка, след падането на Шогуната и откриването им към западния свят. Грешката не е в това, че са се открили, а че тръгнаха да си променят културата, като възприемат западната. Сега те се едни от малкото велики сили, които наистина ПРОИЗВЕЖДАТ, а останалите тарикат им изсмукват стоките за жълти стотинки с печатниците си. Аз ако бях японец и ако все още имах армия, досега да съм се вдигнал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
lozkhris
преди 11 години
Защо всички са се вторачили и джафкат срещу Япония?! Защо никой не роптае срещу вързания курс на китайския юан? Защо Г7 упрекват ЯЦБ за мерките, които приема, а мълчи за печатарксата вакханалия, в която се вихри ФЕД от 4 години?! Т.е. Америка има право да печати и да си обезценява валутата, а другите - не?! Ай с..тир ве !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още