fallback

Нуждае ли се Китай от света?

Ребалансирането на стопанството към потреблението представлява завръщане към традиционната икономическа себедостатъчност, твърди икономист

14:42 | 14.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Китай може да счете за удобно да се приспособи към глобалната икономическа среда като се фокусира върху собствената си икономика, пише за MarketWatch Сатяжит Дас, бивш банкер и автор на „Extreme Money” и “Traders Guns & Money.”

Ако икономическият натиск доведе до завой към автаркия (икономическа самозадоволеност – бел. ред.), САЩ и Европа също вероятно ще оценят затворените икономики като реалистичен вариант, макар и по различни причини.

Икономическата политика на Китай се определя от слабия растеж на основните й търговски партньори, поради който износът за тях вече не може да поддържа китайското стопанство в досегашната степен.

Китай ще трябва да разчита на вътрешната икономическа активност, за да запази социалната стабилност и управлението на Комунистическата партия. Вътрешният фокус ще помогне на страната да трансформира икономиката си от експортно ориентирана към потребителска.

Преди финансовата криза САЩ купуваха китайски стоки и услуги, като чуждестранните резерви на Китай достигнаха 3,4 трлн. долара, инвестирани основно в ДЦК и други сигурни книжа, деноминирани в долари, евро и йени.

Тези инвестиции обаче загубиха стойност, след като рискът от неплатежоспособност на емитентите се повиши (респ. рейтингите им бяха понижени), а и заради целенасочените политики на тези държави за отслабване на техните валути спрямо юана.

Евентуален опит на Китай да ликвидира резервните си активи ще доведе до рязкото им поевтиняване и до поскъпване на юана, което ще увеличи загубите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:58 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още