IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

7% ръст е нужен на Китай, за да постигне целта за БВП на глава от населението

Растежът от 7,7% през първото тримесечие е "подходящ" според китайския премиер

17:59 | 27.05.13 г.
<p>
	Ангела Меркел и Ли Къцян. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ангела Меркел и Ли Къцян. Снимка: Ройтерс

Китай се нуждае от средно 7% годишен икономически растеж, за да постигне целта си за удвояване на брутния вътрешен продукт на глава от населението до 2020 г., заяви премиерът на страната Ли Къцян по време на посещението си в Германия, цитиран от Ройтерс.

Ли определи икономическия растеж от 7,7%, постигнат през първото тримесечие на годината, като „подходящ“ след разговорите си с германския министър на икономиката Филип Рьослер.

Някои от публикуваните напоследък данни предполагат, че втората по големина икономика в света губи инерция, а икономисти твърдят, че тя може и да не успее да постигне целта си за растеж през 2013 г. от 7,5%.

Ли предупреди Европейския съюз да не предприема действия, които могат да навредят на китайската индустрия, обосновавайки се с евентуалната загуба на работни места както в Китай, така и в ЕС. Изявлението му идва, след като от Европейската комисия през този месец изразиха намерение да наложат извънредни мита при внос на китайски соларни панели заради нерегламентираната държавна помощ за китайските производители.

Според Ли подобни действия могат да доведат до търговски конфликт.

За Китай ЕС е най-големият търговски партньор, докато за ЕС Поднебесната империя е на второ място след САЩ. През миналата година износът на Китай за ЕС е достигнал 290 млрд. евро, а вносът – 144 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още