IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SAP отчете 10% ръст на оперативната печалба за второто тримесечие

Германският производител обаче понижи прогнозата си за годишните приходи от софтуер

11:20 | 18.07.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
SAP отчете 10% ръст на оперативната печалба за второто тримесечие

Оперативната печалба на германския производител на софтуер SAP AG е нараснала с 10% до 1,22 млрд. евро през второто тримесечие на годишна база след елиминиране на влиянието на динамиката на валутните курсове, оправдавайки усреднените очаквания на анализаторите, съобщи Ройтерс. Ако бъдат включени валутните колебания, ръстът остава само 4%.

Приходите от софтуер и свързаните с него услуги са се повишили също с 10% до 3,35 млрд. евро през периода април-юни.

От SAP потвърдиха прогнозата си за оперативната печалба през 2013 г. в диапазона 5,85-5,95 млрд. евро при постоянни валутни курсове, като това би представлявало ръст от 12-14% спрямо отчетените 5,21 млрд. евро през 2012 г.

Компанията обаче понижи прогнозата си за приходите от софтуер през 2013 г., обвинявайки забавящия се икономически растеж в Китай и преминаването на потребителите към „облачно“ базирани услуги. От SAP посочиха, че очакват приходите от софтуер и свързаните с него услуги да нараснат с най-малко 10% през тази година, като се изключи влиянието на динамиката на валутните курсове, докато досегашната прогноза бе за ръст между 11% и 13%.

"В краткосрочен план по-ниските нива на ръст в Китай се отразяват не само на страната, но и на всички около нея“, заяви главният съизпълнителен директор на SAP Джим Хагеман Снабе.

Темпото на растежа в Китай се забави до 7,5% през второто тримесечие, което е девето от последните 10 аналогични по продължителност периода със забавяне на разширяването на втората по големина икономика в света. Това бе поредно разочарование за компаниите по света, заложили на продължаващ бум в китайската икономика.

Компаниите в Япония, Австралия и Нова Зеландия действат все по-нерешително по отношение на инвестициите в софтуер, подчерта Снабе.

През миналия месец американската компания Oracle, която е най-големият конкурент на SAP, хвърли вината за разочароващите си продажби на софтуер и за абонаментите върху Азия и Латинска Америка.

Снабе отбеляза, че развитите комуникационни мрежи в азиатско-тихоокеанския регион показват, че делата на производителите на бизнес софтуер в региона ще потръгнат отново, макар че е трудно да се каже кога. „Ще продължим да инвестираме в азиатско-тихоокеанския регион“, категоричен бе той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
georgi.benevolenet
преди 10 години
Telekom Austria, Mtel ме заплашваха с рязане на пръсти ако не уяаствам в картелът им на Българския пазар. Същото е и на банковия пазар, където банките са регистрирани в Австрия , Уникредито, Райфайзен, ДСК (Унгария) заради банковата тайна и картела и престъпленията, които правят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
sirFaith
преди 10 години
SAP според мен е пълна глупост за парите дето гълта... *** какво ли разбирам аз съм *** оператор и само въвеждам данни из нея ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още