IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите в Япония и Китай се върнаха към растеж

Спадът на йената даде тласък на листнатите в Токио компании износители

13:15 | 30.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Пазарите в Япония и Китай се върнаха към растеж

Японските и китайските фондови пазари се върнаха към растеж след серията от понижения в последните дни на фона на спада на йената в основните кръстосани курсове, предава MarketWatch.

В Токио Nikkei Stock Average скочи с 1,5 на сто след белязаните от постоянни спадове последни четири сесии, които понижиха бенчмарка до най-ниското му ниво в последния повече от месец.

Южнокорейският Kospi завърши с ръст от 0,9%, докато Shanghai Composite нарасна с 0,7%. В Хонконг пък Hang Seng спечели 0,5 на сто.

Основният австралийски бенчмарк S&P/ASX 200 преодоля ранните загуби, за да приключи сесията с минимално покачване от 0,02%. Спад обаче отбеляза местната валута, която се срина след речта на гуверньора на Австралийската централна банка Глен Стивънс.

"Управителят на Австралийската централна банка даде ясен сигнал, че рекордно ниските лихвени проценти вероятно ще бъдат част от икономическия пейзаж и през следващата година", каза експертът в CommSec Савант Севантиан.

След изявлението на Стивънс повечето от листнатите на борсата в Сидни банки успяха да се възстановяват от пониженията в ранната търговия. Акциите на National Australia Bank Ltd. и Westpac Banking Corp. постигнаха леки повишения с по 0,1 на сто, докато Commonwealth Bank of Australia приключи сесията с ръст от 0,2%.

Акциите на Woolworths Ltd. отстъпиха с 1,6%, след като търговската компания отчете скромен ръст на продажбите през завършилото на 30-ти юни четвърто фискално тримесечие.

Междувременно както пазарите в Индия, така и рупията, отбелязаха понижения. Спадовете дойдоха, след като Индийската централна банка запази текущото ниво на основната си лихва от 7,25%. От банковата институция обаче намалиха прогнозата си за икономическия растеж за приключващата на 31-ви март фискална година до 5,5% спрямо по-ранните очаквания за 5,7%.

Основният индикатор в страната Sensex спадна с 0,7%. Акциите на Tata Motors Ltd. отстъпиха с 1,5 на сто, докато производителят на алуминий Hindalco Industries Ltd. изгуби 4,5%. Ценните книжа на ICICI Bank Ltd. от своя страна поскъпнаха с 0,7 на сто.

На борсата в Шанхай акциите на Gemdale Ltd. скочиха с 3%, докато Poly Real Estate Group Со. добави 1,9%. Ценните книжа на China Resources Land Ltd. пък поскъпнаха с 1,5 на сто в Хонконг.

Остъплението на йената даде тласък на акциите на листнатите в Токио компании износители. Ценните книжа на Isuzu Motors Ltd. добавиха 5%, а тези на Kobe Steel Ltd. – 6,9%.

Гигантът Sony Corp. скочи с 2,9%. Очаква се компанията да оповести финансовите си резултати за приключилото на 30-ти юни тримесечие в четвъртък.

Движение в посока надолу отбелязаха акциите на Hitachi Construction Machinery Со., които спаднаха с 3% вследствие на по-лошите от очакваното тримесечни резултати.

По-рано през деня стана ясно, че промишленото производство в Япония неочаквано е спаднало със сезонно изгладените 3,3% спрямо месец по-рано. Разходите на домакинствата също са се понижили въпреки спада на безработицата до 3,9% от 4,1% на месечна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още