IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Една пета от земеделска земя в Китай е замърсена

Преминаването към неядливи култури е най-евтиният и най-лесният начин за справяне със замърсяването на почвите, посочва китайски учен

16:58 | 18.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Една пета от земеделска земя в Китай е замърсена

Една пета от земеделска земя в Китай е замърсена, особено в южните оризови полета, според отрезвяващ доклад на правителството, който първоначално е бил секретен, пише Financial Times.

Замърсяванеto на почвата, включително с опасни нива на кадмий, никел, арсен, олово и живак, е особено изразенo в делтите на Яндзъ и Перлената река, и като цяло на юг, където се отглежда ориз, се казва в доклада.

Предишни информации в китайските медии разкриха тежко замърсяване с кадмий в ориз, отглеждаn в южната провинция Хунан, което имаше национален отзвук. 

"Има ясна връзка между замърсяването и здравето на хората, така че ние използвахме законни средства, за да осветлим този доклад. Прозрачната информация е част от изграждането на върховенство на закона", казва адвокат Дун Джънуей, чието искане за обявяване на резултатите от проучване на замърсяване в периода 2005-10 доведоха до засекретяването му през 2013 година.

В петък начален учител, който бе организирал селяни срещу местен завод за ферохром в провинция Хунан, бе осъден на три години и половина затвор. Той им беше показал, че малките рибки умират, ако се поставят в буркан с хром шлака от завода. Селяните разбиха офисте на завода през ноември 2012 г., след като дружеството не плати 8 хил. долара договорено обезщетение.

Преминаването към неядливи култури е най-евтиният и най-лесният начин за справяне със замърсяването на почвите, смята Лин Дзинсян от Китайската академия на геологическите науки, чийто доклад за степента на замърсяване с олово в села далеч от индустриални замърсители беше поръчан през 2008 г. от тогавашният премиер Уън Дзябао.

От трите проблема на замърсяването в Китай - въздуха, водата и почвата - почвата се счита за най-трудния за справяне. Но еднодневно прекъсване в доставките на вода до 2,4 млн. души в северозападния индустриален град Ланджоу, след като бензол от почвата замърси водата в пречиствателна станция на града, показва колко преплетени могат да бъдат  проблемите.

По-рано тази седмица съд в Ланджоу отхвърли съдебен иск от петима жители , търсещи оповестяване на предишните резултати от тестовете на вода.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още